Szerző: Tuarego » 2014.03.31. 21:42
Kedves simplyGuest!
Érdekesnek tartom ezt az asztrobiológia témát, de tudományos szigorúsággal való művelése szerintem meglehetősen nehéz.
Az a legfőbb nehézség vele, hogy túl sok azon (jelenleg) számunkra ismeretlen paraméter, amik esetén kialakulhat valamiféle élet az univerzum más helyein. Az "értelmes lények" kérdése pedig ennél is bonyolultabb.
Ahogyan én látom ennek a területnek a helyzetét, állandóan visszaköszönnek, ill. beszűrődnek az antropomorf és a mi földi körülményeinkre speciálisan jellemző dolgok. Már az exobolygó kutatást is átitatja az a cél, hogy a mi Földünkhöz minél hasonlóbb égitestet (s lehetőleg vízzel) találjunk, mintha csak ez lenne egyedüli záloga az életnek. Ezt a hozzáállást én meglehetős beszűkültnek tartom, ahhoz hasonlónak, ha mondjuk a Földön csak fotoszintetizáló (zöld színtestet tartalmazó) élőlények lennének, ezért csak a zöld színt tartalmazó exobolygókat keresnénk az élet után kutatva.
Gondolhatnánk, hogy a sci-fi regényekben és ilyen témájú filmekben találjuk meg azt fantáziadúsabb, szélesebb paraméter tartománnyal rendelkező lehetséges életformákat. Azonban leggyakrabban azt látjuk ezekben a művekben, hogy még az előzőeknél is jobban beszűkülnek bizonyos sémákba. Bár a szerzők megpróbálnak kitalálni valamilyen idegen élővilágot, ami elvileg más, mint a földi, de azért nagyon könnyű ezekben felismerni a földi analógiákat. A legbanálisabb megnyilvánulása ennek a beszűkült felfogásnak azonban kétségtelenül az, mikor az idegen bolygók "értelmes" lényeit humanoid (emberszerű) formában képzelik el, s ezen a legkevésbé sem változtat az, hogy egyszer zöldre (marslakók),másszor kékre (Avatar) festik ezeket a lényeket, vagy éppen dülledt szemmel látják el őket (Alien).
Elvétve azért akadnak figyelemre méltó, gondolatébresztő felvetések is, amik közül én kiemelném Stanislaw Lem Solarisát, ahol a bolygó felszínét egységesen beborító hullámzó, izgő-mozgó "óceán" élőlényként funkcionál. Érdekes és valóban tudományos megközelítéssel is mélyenszántó kérdéseket vet fel a Solaris esete. Minek nevezünk egy ilyen képződményt? Hogyan lehet megszólítani, hogyan lehet vele kommunikálni? Egyáltalán "értelmes" lénynek lehet-e nevezni? Az, hogy a könyvben Lem sem ad válasz ezekre a kérdésekre, mutatja emberi beidegződésünk korlátait, s mutatja azt is, hogy ezen a téren, vagyis az asztrobiológiában még mennyi kutatnivaló, végiggondolásra váró dolog van.
Én azt gondolom, hogy egy ilyen internetes fórum alkalmat adhat arra, hogy ezekről a kérdésekről a tudomány szempontjait előtérben tartva beszélgessünk.
Üdv.
Tuarego