Szerző: api » 2015.05.21. 16:13
Jó, hogy behoztad ezt az idézetet a Szabó-Kerekes-ből. Elővettem a magamét, bevallom, nagyon poros volt. Én még a korábbi felfogás szerint tanultam a specrelt, s jó darabig nem is tudtam megszeretni ezt a fajtát. Akkor valahogy kissé öncélú formális trükknek éreztem, hogy az energiára meg az impulzusra úgy gondoljak, mint vektorkomponensekre, (főleg egy ilyen fura kifordított előjelű Pithagoasz formulában). A tömegre meg úgy, mint abszolút értékre. A rapiditás is csak valami ügyeskedésnek látszott. Most újra beleolvasva az olyan szentenciaszerű szövegekbe, mint amilyet idéztél is, megint úgy hallom, mint akkor, mintha valami iskolamester kopogtatna hozzá a nádpálcájával. Ahogy írod is, "túlmagyarázva". De valóban "megvolt az okuk rá". Annyira meg, hogy nekem akkor még így se volt elég meggyőző. Sok-sok részkérdés átgondolása, konkrét számolás és vita kellett hozzá, hogy ráérezzek, mennyivel tisztább és hatékonyabb ez a felfogás mint a régi. Az, ami akkor nekem sokkal természetesebbnek tűnt, hisz szemléletesen el tudtam képzelni, ahogy a tömeg a sebességgel egyre nő, ezáltal megakadályozva a fénysebesség elérését.
Most meg azt furcsállom, hogy még ebben a könyvben is szerepel néha a "nyugalmi" díszítő jelző. Ma ezt már valahogy úgy hallja az ember, mintha valami "mozgalmi" tömegtől kellene megkülönböztetni. Pedig hát igen régen jártak erre mozgalmi tömegek, mondjuk május 1.-én a dísztribün előtt. Még a CÖF mozgalmi tömegei is elenyésztek valahogy.
A megvitatás valóban mindennél többet segít természetessé tenni egy új fogalmi keretet. A kívülálló érdeklődőknek régebben erre ritkán akadt lehetőségük (ennyire speciális témákban). Ma sokkal nagyobb az esély a neten és az ilyen fórumokon.
Én például a vonaton Bécs és Köln között tanultam meg a newtoni dinamikai feladatok szisztematikus megoldásának stratégiáját Mihály Gyuritól (ma a BME Fizika tsz. vezetője). Mind a ketten középiskolások voltunk, és ő nagy spílernek számított a KöMaL feladatmegoldói közt. Mire a Rajna völgyébe értünk, sokkal természetesebb lett számomra a Newtoni mechanika, mint az összes addigi fizikaórákon. Pedig nem valami mély elveket tárgyaltunk, csak a törvények rendszerezett megjelenítését a feladatokban a vektorok nyelvén. Épp az energia négyesvektor miatt jutott ez most eszembe.