Komolyra fordítva a szót, mind a 95 hozzászólást végigolvastam( ami nem egy könnyű olvasmány, itt ott bele is izzadtam).
Az utolsó oldalak témájához se kérdésem, se hozzászólásom, aprócska fogalmam van róla miről beszéltek, de még nem tartok ott. Viszont volt olyan téma is, hogy mit lát a megfigyelő? Ezzel kapcsolatban megfogalmazódott bennem néhány kérdés, és néhány őrült dolog is...
Tehát Pál esik a horizont felé, végtelenül lelassul Péter szemszögéből, és végtelen idő múlva egyszer csak beleesik.Ismerős nekem az idődilatáció fogalma, viszont ha egyszerre vizsgálom a 2 szemszöget valami nem fér a felyembe. Ha peter végtelen ideig tartónak látja a folyamatot, akkor hogy eshet be a lyukba Pál? ( és fordítva) Tegyük fel hogy 0,1s ig tart amíg Pálról a szemembe ér a fény, és Pál 9,9s ra van a horizonttól.ami azt jelenti, hogy 10s múlva Pálról nem verődik vissza fény, már nem láthatja többet Péter. Mi van a fénnyel? Amint átmegy a horizonton, onnantól 10s ig még biztosan látom. De ez alatt az idő alatt mennyi fény világította meg és mennyi juthat el a szememig? Ez a 9,9s "felvétel" hogy tarthat örökké, ha tudjuk, a fény a horizontról 0,1s késéssel érkezik meg?
Nem merem az idődilatációval magyarázni, mert adott mennyiségű fény verődött vissza Pálról, ami nyilvánvalóan kevesebb mint a végtelen megfigyelés alatt megfigyelt.
Mégis egyre inkább lelassul a fény úgy, hogy még folyamatos képet lásson Péter? Vagy a fény olyan utat jár be, ami hosszabb mint amit látunk, és sem a fény sebességével, sem az idővel nincs semmi probléma?
Ez volt az utolsó gondolat menet amíg olvastam a postokat, a többit elvetettem mert Rájöttem nincs értelmük, de azért leírom:
1) csak az állandó megfigyelőnek tart végtelen ideig az esemény, egy új megfigyelő nem látja Pált a horizonton az esemény után 10 évvel. ( mert azt is írtátok, hogy "ott marad a horizonton a sok belehulló űrhajó, csillag, Pál", de nyilván Nem, mert kéne látnunk egy csomó égitestet a horizonton) Ezt annak fényében vetettem el, mert ugyan az a probléma, amit kérdeztem... 9,9 s alatt véges mennyiségű fény verődött vissza Pálról.
2)
Ha Péter 10éve nézi pislogás, alvás nélkül Pált majd mégis pislog egyett, Pál eltűnik. Nyilván ugyan az a probléma mint eddig.
3) Pál képét végtelen ideig látnánk, ha arra alkalmas nagyítónk lenne, mert Pál képe végtelen kicsire zsugorodna....ezt meg sem próbálom elmagyarázni, mert én sem értem, csak ez volt a legelső gondolatom..

Egy másik kérdés, amit már többször feltettem, de nem kaptam rá választ...
Ha a feketelyukban erősebb a gravitáció, mint a fény sebessége( sajnos ennél szebben ezt nem tudom mondani) Tegyük fel olyan erős ami elméletben 330.000.000 km\s hatást kelt( ezt sem tudom szebben mondani) akkor elképzelhető, hogy ezzel a sebességgel zuhan a lyukba a fény? Ugyanis nem tudom mi történik a gravitáció 1% ával. Nem érvényesül? Ennél nagyobb gravitációnál elképzelhető, hogy tömeggel rendelkező anyag is fénysebességgel haladjon? Vagy túllépje azt?