Szerző: kristof weaver » 2019.03.09. 07:33
Sziasztok.Még az ezt megelőző kérdésemet lezárandóan lenne egy abszolút laikus kérdés,nem találtam róla kielégítő magyarázatot.Azt tudom,hogy Paul Dirac egyesítette a specrelt a kvantumelmélettel,már előre le szeretném szögezni,hogy a kérdésem nem a kvantumelméletet akarja megkérdőjelezni,hiszen látjuk azt az ezerféle technikai vívmányt amit neki köszönhetünk. A kérdésem a nemlokális korreláció és a speciális relativitáselmélettel kapcsolatosan lenne.A dekoherencia elvet tanulmányozva megértettem,hogy a mérés problémáját szépen eliminálja,a kvantumos valószínűséget átalakítja klasszikus valószínűséggé,viszont nem ad magyarázatot arra,hogy miért az lesz az eredmény a lehetséges kimenetelek közül ami.
Alice a Földön,Bob a Holdon tartózkodva egy összefonódott rendszeren végez méréseket,az egyszerűség kedvéért,"kvantumkesztyűnek" hívjunk,aminek az eredményét méri egy detektor,a mérőműszerük egy reflektorhoz van kapcsolódva,ami akkor villan,ha "balos"értéket mutat,közben 8 másik mozgó megfigyelő űrhajóval különböző irányú mozgást végeznek és figyelik a "kísérletet".
Itt megjegyezném,ami az idő irányával kapcsolatos lenne,hogy egyáltalán létrejöhet a kísérlet,annak elsősorban kozmológiai oka van,hogy a kezdeti feltételnek köszönhetően egy magas rendezettség,tehát alacsony entrópiából indult univerzumunk+az entrópia(termodinamika)+ a gravitáció(áltel). Mivel a "gondolatkísérletben"résztvevő összes objektum közben,egy adott rögzített sebességgel a fény sebességével halad át a téridőn keresztül,ha az összesített 3 tér és 1 idődimenzióról beszélünk,ezt azért fontos megemlítenem,mert a kísérletben szereplő 10 személy egymáshoz viszonyított sajátideje más lesz,ha nanoszekundummal is még Alice és Bobnak is eltér,a mozgóknak a hozzájuk és egymáshoz viszonyított sebessége stb függvényében jelentősebben .
A mérések eredménye,amik Alice és Bob nézőpontjából az első érték véletlenszerű a második tehát,hogy kb 1 mp múlva látnak-e felvillanást,determinisztikus lesz.A mozgó megfigyelők viszont abban egyetértenek,hogy hol történtek a számukra véletlenszerű felvillanások,a specrel miatt egy "videofilmszerűen a mozgásuktól függően,előre-hátra tekerhetik az egyébként teljesen determinisztikus filmet"és teszik mindezt úgy,hogy viszont abban,hogy ki mért először,nem értenek egyet! (viszont egyikük nézőpontja se lehet kitüntetett,még Alice és Bobé se)
Lehet-e az,hogy az általánosan elfogadott kvantummechanikai interpretáció ha precíz pontossággal is,de azért ad valószínűségi értéket,mert más determinisztikus megközelítések,akár a Broglie-Bohm féle ami megtartaná a nemlokális realizmust,ami determinálja a kimenetelt,amit később John Bell kísérlete,ha jól értelmezem nem zárt ki,technikai okok miatt laboratóriumi körülmények között a környezettel való kölcsönhatás során annyira szétterjedne a kvantum-összefonódás,hogy lehetetlen lenne megfigyelni,így értelemszerűen nem állhatja ki a tudományos módszertant,pláne nem a természetben megfigyelve?Csak a helyi realizmus lett végérvényesen kizárva.
Viszont ha ilyen "holisztikus"módon determinálva lenne a kimenetel azzal meg az a gond,hogy a speciális relativitás meg pont azért tarthatja meg a fénysebesség felső korlátját,a nemlokális korrelációban,mivel az első mérés véletlenszerű és így nem történik információcsere.
Vagy ebben a kérdésben található ellentét feloldható a hagyományos kvantumelmélet és a speciális relativitás keretein belül is és én értettem félre valamit?