Beírom a saját válaszomat, mert nagyon érdekelne, jó-e...
Az ideális nyújthatatlan lánc szerintem specrelben necces, ezért egy kicsit átfogalmaznám a dolgot.
Ez egy nem nyújthatatlan lánc, de nincs mechanikusan megnyúlva (mindegy miért nincs, nincs és kész, ezt valahogy elértük!), és egyenletes sebességgel forog.
Így átfogalmazva szerintem a válasz teljesen egyértelmű és tiszta: kisebb az átmérője a pörgő láncgyűrűnek, mint egy álló ugyanilyen szemekből kirakott gyűrűnek.
Indoklásom:
Középponthoz rögzített inerciarendszerben leírva a láncszemeknek kerületi sebessége van, mindnek ugyanakkora, így ebben a rendszerben rövidebbek mint egy álló láncszem. A rövidebb szemek kört alkotnak (ok sokszöget de ez nem változtat a lényegen), ennek a körnek a kerületét ilyen rövidebb szemek alkotják. Pillanatfelvétel, inerciarendszer, semmi kétség, minden láncszem megvan, mind rövidebb, és pont körbeérnek. Akkor ennek a körnek az átmérője értelemszerűen kisebb mint ha ugyanennyi de álló, így hosszabb láncszemből rakunk ki egy kört.
(Le is lehetne fényképezni egy a tengelyen magasabban elhelyezett fényképezőgéppel, a fény kúppaláston azonos időket fut be, összetartozó időben kerül minden a filmre)
(Az eredeti kérdésből egyszerűsítettem azzal is, hogy nincs felpörgés, változó, növekvő szögsebesség. Viszont azt gondolom, hogy ha lassan, türelmesen pörgetik fel, hagyják hogy kiegyenlítődjön a feszültség vagy olyan ügyesen csinálják hogy ki se alakulhasson, akkor a helyzet eléggé hasonlít a fentihez tetszőleges szögsebességnél.)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha reális anyagról beszélünk, akkor bármilyen létező anyag esetében a sima newtoni centrifugális erő elég nagy lesz ahhoz, hogy az emiatt bekövetkező nyúlás meghaladja a relativisztikus effektus miatt bekövetkező összehúzódást. Természetesen ebben az esetben mechanikusan nagy mértékben megnyúlik a lánc, és ez azt eredményezi, hogy növekszik az átmérő. De ez nem azért van mert a relativisztikus effektus nem érvényesül, hanem azért, mert van egy másik effektus is ami szintén érvényesül és annak nagyobb a hatása.
(Mondok hasonlót tisztán newtoni világban: fogunk egy forró gyűrűt (höre tágul), és hagyjuk hűlni de pörgetjük is közben. Akkor most nagyobb vagy kisebb lesz az átmérője, mint egy forró álló gyűrűnek? Hát attól függ.)
Reális anyag esetén szerintem így lehetne feltenni a kérdést:
Azt mondjuk, nem érdekel hogyan de valahogy elértük el hogy a lánc ne repüljön szét. Mondjuk sok kis rakéta nyomja befelé. A sok kis rakéta pedig úgy van beállítva, hogy addig nyomják befelé a láncgyűrűt, amíg megszűnik a gyűrűben mechanikus nyúlás (a láncban a nyúlás arányos a húzóerővel, ami pl. rugós erőmérővel mérhető).
Ez esetben az eredmény szerintem egy kisebb átmérőjű gyűrű lesz, ahogy a gondolatkísérletben a nem nyújtható lánccal. Csak itt nem elvileg se nyújtható, hanem a kapitányok kapták parancsba hogy nem szabad megnyújtani...