Esetleg a fehérjék balkezességét (és a cukrok jobbkezességét) is a gyenge kölcsönhatás magyarázza:
http://www.termeszetvilaga.hu/tv99/tv9901/balkez.html
http://www.termeszetvilaga.hu/tv99/tv9901/balkez2.html
http://www.termeszetvilaga.hu/tv99/tv9902/marko.html
http://wwwold.kfki.hu/fszemle/archivum/ ... m9309.html
http://szerves.chem.elte.hu/oktatas/ea/ ... czel12.pdf
A paritássértő energiakülönbség kiszámolását a Greiner-Müller:Gauge Theory of Weak Interaction című nagyon jó könyvben olvastam. Korrektül a teljesen általános, relativisztikus, spinorokkal teli gráfszámolásból a megfelelő nemrealtivisztikus limeszre (meg, ha jól emlékszem a kölcsönhatást kontaktkölcsönhatásnak véve) áttérve számolja ki ezt az energiakülönbséget. Az élet ilyen alapvető kérdéseinek a tisztázása, hogy miért balcsavarosak szinte az összes fehérjék, a gyenge kölcsönhatást figyelembe vevő biokémia adhat csak magyarázatot. Itt konkrétan a Z-bozon által közvetített gyenge kölcsönhatás ennek az okozója, hogy az atomokkal egy kicsit másképp hat kölcsön, mint az antiatomokkal (partiás sérülése), és az atomoknak lesz egy kicsi kiralitása (az antiatomoknak meg egy olyan kicsi, de ellentétes csavarodási irányú kiralitása).

