Szerző: mma » 2017.09.13. 09:18
Oké, megtalálták, mert volt ott valami 125 GeV-nál, és azt mondják, hogy az elmélet szerint kb. ennyinek illene lennie. De milyen elmélet szerint? Persze, tudjuk, a Standard modell szerint. De pontosan melyik képletből jön ki, és az melyikből, és így tovább. És az egésznek mi a logikája? Úgy tudom, hogy rendes, axiomatikus felépítése nincs is a Standard modellnek. Vannak bizonyos elméleti modellek, meg vannak kísérleti tények, és ezeknek valami kusza szövedéke az egész, amiből aztán kijön az is, hogy kell lennie egy Higgs-bozonnak, ilyen és ilyen tömeggel. Természetesen óriási szakirodalma van a témának, de bármit is olvastam róla idáig, számomra teljesen átláthatatlan maradt az egésznek a logikai szerkezete. Van itt valaki, aki ezt tényleg átlátja, és van is kedve nekem elmagyarázni? De ha ez túl nagy falat, az is jó, ha mond egy konkrét forrást (pl. könyvet), amire azt mondja, hogy abból aztán meg lehet érteni. Én persze nem fogom abból megérteni, de lesznek benne konkrét dolgok, amikkel problémám van, és amire majd itt rákérdezek. Előre szólok, nem leszek könnyű eset, de merem remélni, hogy nem a butaságom, vagy a túl hiányos előismereteim miatt, hanem azért, mert én ezt tényleg érteni szeretném. A kiindulópont mindenképpen az a képlet legyen, amiből kiszámolták a Higgs-bozon tömegét, mert én még ezt sem találtam meg. És ez talán biztosítani fogja a beszélgetés konvergens voltát is.