Négy eltérő hozzáállást, és véleményt olvashattunk eddig.
Dgy, és Laci valami csoportelméleti megközelítésben gondolkodik, amit még a kozmofórumon sem sikerült ismertetniük, pedig itt jóval az átlagos laikusokat meghaladóan értünk a specrel-hez. Ez valószínüsíti, hogy ez a megközelítés nem egyszerűbb a réginél, de mivel nem ismerem, ez nem feltétlenül igaz. Az viszont bizonyos, hogy ha ez az alapozás nincs megtámasztva kisérleti tapasztalatokkal, jelenségekkel, akkor ismeretelméletileg a levegőben lóg, és nem lesz meggyőző. Tehát ilyen kapaszkodókat kell találni hozzá.
Api, és Rigel a hagyományos utat követné, de éppen az a probléma, hogy már ez is túl bonyolult a laikusok számára.
KovPityu az energia felől közelítene, de nekem fogalmam sincs arról, hogy ezt hogyan lehetne megtenni.
És van az én javaslatom, ami elkerüli a sokak számára bonyolult koordináta rendszerek közötti transzformációk témáját, és az amúgy is a csillagászati megfigyelések legfontosabb eszközét, a Doppler eltolódás vizsgálatát állítja a középpontba. (Az utolsó hozzászólásomhoz még egy magyarázó mondatot fűztem.)
Lehet választani, melyik út mennyire járható, és hol használható.