Először arra gondoltam, megpróbálom kicsit bővebben is kifejteni, azt amiről Rigel írt. Miközben így lamentáltam, ő maga is hozzáfogott. De tudom, ilyen hozzászólások formájában ez elég körülményes és hosszadalmas. Bár aki egyszer megértette, annak utólag pofon egyszerűnek tűnik, és láthatóan ő is így van vele. Hogy kellő mélységben ráérezzetek a dolog hátterére, én is csak azt tudom javasolni, olvassátok el Sean Carroll érdekfeszítő könyvét: "MOST VAGY MINDÖRÖKKÉ".
Aki pedig a matek felől közelít, gondolja meg, miként használjuk a Green-függvények trükkjét szerte a fizikában a parciális diffegyenletek megoldásainál, amikor valamilyen jövőbeli feltételekből indulóan időben visszafelé "avanzsált megoldásokként" számítjuk ki a rendszer állapotelőzményeit, nem pedig a közismertebb módon, kezdeti feltételekből indulóan "retardált megoldásokként" az állapotfejlődését. Az időtengely tükrözésére szimmetrikus rendszereknél bármelyiket választhatjuk, egymással konzisztens eredményt adnak. Sőt a merészebbek akár azt is mondhatják, hogy az okok időben visszafelé terjednek, vagy mint a Wheeler-Feynman sugárzási elméletben: félig előre, félig hátra.
Ha pedig egy jelenségnél nincs elég alapunk a determinisztikus leírásra, akkor a statisztikai tárgyalásban egyforma érvelést alkalmazhatunk a mikroállapotból felépülő makroállapotok valószínűségi fejlődésére, bármelyik irányban haladunk is az időben: Az induló állapottól akár előrefelé, akár visszafelé, a tőle való távolodással egyre nő azoknak a megkülönböztethetetlen mikroállapotok száma, amiket egy makroállapotba kell sorolni, vagyis egyre nő a fázistérfogat, nő a makroállapot valószínűsége.