Találtam egy ilyet:
http://csanad.web.elte.hu/phys/msc/19.pdf
Az 5. oldalon benne van, hogy a Higgs mechanizmus hogyan ad tömeget.
Ebben az áll, hogy a Higgs mechanizmus a kvantumtérelméleti komplex skalármező átparaméterezésével matematikailag új mezőket vezet be, és ezek segítségével olyan lokális mértéktranszformáció végezhető el, ami semmi befolyással nem bír a fizikai valóságra, hiszen pusztán matematikai átalakítás, és ezzel meg lehet szabadulni a (részecskés kvantumtérelméleti) Lagrange-sűrűségében jellegzetes (a klasszikus analógia alapján a potenciáltagnak "megfelelő" kvadratikus (tömeg-)tagokat tartalmazó (ábrázolva jellegzetes W-alakú) része miatt) önkölcsönható komplex skalármező adta spontán szimmetriasértésből adódó nulla tömegű Goldstone-bozonoktól úgy, hogy azok a "mechanizmus"-ban (azért írtam idézőjelbe, mert tulajdonképpen ez csak matematikai átalakítás) összekapcsolódnak a kölcsönhatást közvetítő eredetileg szintén nulla tömegű Gauge-vektorbozonokkal (a fényé ebből kimarad!). A Goldstone-bozonok átlényegülnek longitudinális állapottá, azaz "kitranszformálódtak" az elméletből (nem voltak fizikai terek), így a kölcsönhatást közvetítő részecskék tömeges részecskévé váltak (a fényé nem!), szabadsági fokok csoportosultak át. A matematikai átalakítás során megmaradt (immár) valós (kvantumtérelméleti) skalármező részecskéje a Higgs-bozon.
Bocsánat, ha valami rosszat írtam..
Kinek mi a véleménye erről??