A kérdéseidre nincsenek válaszaim természetesen, mert nekem is csak kérdéseim vannak. Amit tudni vélek:
A jelenség amire gondolsz az valószínűleg a Casimir-effektus. Hogy milyen részecskék keletkeznek? Tudomásom szerint elektron-pozitron, de egy atomfizikus nyilván fel tud még párat sorolni. A keletkezés valószínűsége a határozatlansági relációt követi: minél nagyobb az energia, annál kisebb a valószínűség, és annál rövidebb ideig létezik szabadon a részecske. Ha befogja egy atom, akkor természetesen nem semmisül meg. Mi lesz a párjával? Gondolom addig lézeng amíg nem annihilálódik és sugárzássá nem alakul az energiája. Lesz anyag és lesz sugárzás. Ez persze egyből két folyamatot feltételez: egyet amikor a részecskék visszasüppednek a vákuumba és egy másikat amikor sugárzássá alakulnak. Bár ez utóbbi ugyebár szintén részecske, mint foton (Kellene a fórumra egy fejvakarós emotikon

)
Ha jól értem az ismeretterjesző irodalmat, a "virtuális" nem azért virtuális mert nem létezik, hanem mert egyből eltűnik. Viszont van tömeg/energia járuléka. Legalábbis akkor pontosak a számítások tudomásom szerint, ha belekalkulálják ezeket is. Amíg létezik, addig teljesen valós, és ha kölcsönhatásba lép valamivel akkor az is marad. Van ennek valami éter szaga persze (

). Sajnos a QED könyv magyarul gyakorlatilag beszerezhetetlen, az angolon meg nem nagyon akaródzik átvergődni, mert tartok tőle, hogy magyarul se lenne teljesen világos amiről ír.
A kérdéseid nagy része pedig már-már technikai jellegű. A káoszelmélet rámutatott, hogy mennyi mindent nem tudunk kezelni a matematikával. Még a legegyszerűbb mechanikai rendszerek esetén sem. Véleményem szerint a világ sokkal-sokkal összetettebb annál, hogy lineáris egyenletekkel kezelni lehessen. Nekem legszimpatikusabb talán a deBroglie-Bohm féle hidrodinamikai modellhez hasonló megoldás, ahol egy közeg rezgéseire épülnek rá a jelenségek (ez a rezgés nem az elektromágneses hullám), és a nemlineáris komplex rendszerekhez hasonlóan alkotnak egyre bonyolultabb struktúrákat. Ez persze nyilván azért van így mert a hiányos adatokból a szavannai agyam csak így képes valamelyest értelmezhető képet alkotni maga számára.