Szerző: Sphaerion » 2015.11.14. 04:47
Szerintem a véletlenszerűség fogalmának használata nem egységes. Van egy köznapi értelmezése. Amit már megpróbáltam körülírni és amire te is utalsz. Köznapi értelemben véletlenszerűnek nevezzük mindazt, ami nagyon bonyolult, általunk nem látható, nem megjósolható módon történik. Tehát ha valaki dohányzik és meghal tüdőrákban, az nem véletlen. De ha a fejére esik egy cserép az utcán és agyonüti, az véletlen. Holott nem véletlen az sem. Fizikai törvények, ok-okozati láncolatok vezetnek odáig is. Én a véletlent nem ebben az értelemben használom. Számomra az a véletlen esemény, aminek nincs kiváltó oka. És nem arról beszélek, ha nem ismerjük az okot. Hanem arról, amikor ténylegesen nincs ok. Tehát sérül az ok-okozati lánc. Ebben az értelemben azt is mondhatnám, hogy csoda történik... Valóban gyanakodva fogadok minden olyan kijelentést, amely ebben az értelemben tehát azt jelentené, hogy történnek a világunkban dolgok ok nélkül.
Ha azt hallom, hogy az atommag elbomlása tökéletesen véletlenszerű, akkor az számomra azt jelenti, hogy az elbomlásának nincs semmilyen oka. Vagyis ha összevetem a bomlás pillanatában létező állapotát a bomlást közvetlenül megelőző pillanatában - bármit is jelentsen ez - létező állapotával, akkor az derül ki, hogy a két állapot között nincs semmilyen összefüggés. Nincs ok-okozati kapcsolat. Ad absurdum még az is lehet, hogy a két állapot mindenben megegyezik. De akkor mitől bomlik el mégis? Valamint gyanús, hogy a felezési idő ennek ellenére egy fix érték, ráadásul különböző atommagokra különböző. Az én értelmezésemben tehát a véletlenszerűen - azaz minden ok nélkül - elbomló atommagoknak nem lehet fix felezési idejük.
Nem kétséges, hogy a bomlást természeti törvények irányítják. Nem kétséges, hogy bonyolultan. Lehetséges, hogy a bomláshoz vezető összetett (és esetleg általunk nem tökéletesen vagy sehogy sem ismert) folyamatok több különböző úton is haladhatnak. Lehetséges, hogy vannak gyakoribb és ritkább utak. Lehet, hogy ezeknek különböző a valószínűsége. Így el tudom képzelni a bomlást, tudom értelmezni a felezési időt. De azt nem hinném, hogy a bomlás "tökéletesen véletlenszerű".
Az tényleg nem világos, hogy jön ide a Bell egyenlőtlenség sérülése? Az tudtommal két összefonódott szubatomi részecskéről szól. És ezen alapul Aspect kísérlete is. Amely óta tudjuk, hogy a két összefonódott részecske pillanatszerűen cserél információt. Vagy egy másik kísérletre gondolsz?