[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 489: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 489: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 678: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 678: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4792: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4794: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4795: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4796: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
kozmoforum.hu • Téma megtekintése - Ennyire azért mégsem Minden

Ennyire azért mégsem Minden

A fórum törzse, az érdeklődök kérdéseinek színhelye.

Re: Az Élet, a Világmindenség, meg Minden...

HozzászólásSzerző: Multiverzum » 2014.03.14. 17:05

Tisztelt Fórum!

A Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára, Mizser Attila ajánlotta nekem az Önök fórumát, mondván, hogy inkább Önök azok, akiket érdekelhet az a téma, ami engem foglalkoztat.

Abban bízom, hogy remélhetőleg lesz olyan hozzászóló, aki partner lesz az általam felvetett kérdések megvitatásában vagy abban, hogy koccanjak le (elnézést kérek a vulgaritásért) a fórumról, mert érdektelen a téma.

Ezt azért írom, mert a napokban azért tiltottak le egy hasonló fórumról – tekintsenek el attól, hogy azt megnevezzem -, mert idézet:

„A… szabályzata (x.x.x. pont) tiltja a saját elméletek közlését. Ezért a hozzászólását töröltük. ill. míg nem válaszol erre a levélre, felfüggesztettük a hozzáférést az oldalhoz.”

További idézet, de ezt már én válaszoltam a tiltásra:

„Sajnálom, hogy a szabályzatot megsértettem, nem volt szándékos. Mindazonáltal meglehetősen furcsa, hogy Önöknek ilyen szabályzatuk van.

Azt gondolom, hogy bárki, aki hozzászól egy-egy témához, nem másnak a gondolatait tolmácsolja, hanem a saját álláspontját írja le. Arra számítottam, hogy ezen a fórumon azokkal tudok szót váltani, akiket valóban érdekel a téma.
Örülök annak, hogy most, a regisztrációm elején tisztázódott, hogy nincs helye az Önök fórumán saját elmélet, vélemény közlésének.”
Természetesen, ilyen közegben nem érezném jól magam, ezért kértem, hogy töröljék a regisztrációmat.

Ennyit az előzményekről, ami nem érdemel több szót.

Magamról annyit, hogy nyugdíjas egyetemi docens vagyok, a hadtudomány kandidátusa, térinformatikai szakmérnök. Érdekel a csillagászat és a hozzátartozó történelem. Egy keveset az űrhajózással is foglalkozom, mert fantasztikus élményt jelent számomra ennek a területnek a megismerése is.

Elkövettem egy dolgozatot, ami az ötödik dimenzióról szól, és kíváncsi vagyok a szakértő közönség véleményére. Több hazai és külföldi fórumnak elküldtem írásomat, de eddig - van olyan, aki több hónapja adós – érdem nem válaszolt senki.

Azt gyanítom, hogy pl. Michio Kaku, vagy Lisa Randall fizikusok, illetve csillagászok, akik a húr- és a membránelmélet korifeusai, megsértődtek, mert megkérdőjeleztem az ő kutatásainak az értelmét. Ugyanis azt írtam a dolgozatomban, hogy ideje befejezni a spekulációt. Nem akartam természetesen megbántani őket, de a hosszú évtizedek során nem tudták bizonyítani az elméletük helyességét.

Karácsonyra egy Michio Kaku által írt könyvvel lepett meg a családom. A címe: Hipertér. (ISSN 1586-8419., remélem, hogy ez nem minősül reklámnak.) Az I. rész címe: Belépés az ötödik dimenzióba. Az I.4. alfejezet címe: A fény titka: rezgés az ötödik dimenzióban.

Természetesen izgalomba jöttem és Kakunak is elküldtem a dolgozatomat, de sajnos nem reagált rá. Ez azért érdekes, mert én a rezgést – a frekvenciát – tekintem ötödik dimenziónak.

Két-három napja az index.hu egy újabb ötlettel lepett meg, amelynek címe: "A sötét anyag lett a dinoszauruszok végzete?"

http://index.hu/tudomany/2014/03/10/a_s ... uruszokat/

Ebben pl. Lisa Randall – ő is az egyik kedvencem - állt elő egy újabb, nehezen bizonyítható elképzeléssel, ami – szerintem - feltétlenül további értelmezést igényel.

Szerintem Renate Loll-t, az utrechti egyetem fizikusát sem bántottam, csak éppen nem értettem egyet az egyik bemutatott kísérletével.

Azért nevesítettem ezeket a kitűnő kutatókat, mert érdekel, amit csinálnak, ugyanakkor sajnálom, hogy nem jutottak közelebb az igazán nagy kérdések megválaszolásához.

Arra a kérdésre, hogy miért nem reagáltak a dolgozatomra, nem tudok válaszolni. Talán az az oka ennek, hogy nagyon elfoglaltak és én kívülálló, egy laikus vagyok.

Szerintem minden kutatónak kell lenni annyi idejének, hogy az általa is művelt szakterülettel összefüggésben reagáljon valamit. Írja azt, hogy „ha-ha-ha, ismét jót nevettünk”, vagy „hülyeség”, vagy – természetesen azt feltételezve, hogy udvariasak -, hogy „érdekes”.

Stephen Hawking, Cambridge Egyetem csillagász-fizikus professzora nemrég azt publikálta, hogy nincs fekete lyuk.

http://www.nature.com/news/stephen-hawk ... es-1.14583,

vagy magyarul:

http://index.hu/tudomany/2014/01/27/ste ... te_lyukak/.

Ebben a cikkben a következőt olvastam:

„Nincsenek fekete lyukak, legalábbis abban az értelemben, ahogyan eddig gondoltunk rájuk - ha egy viszonylag ismeretlen fizikus jön elő ezzel a vakmerő elmélettel, valószínűleg csak legyint rá a tudományos élet. De mi van akkor, ha Stephen Hawking, a modern feketelyuk-elmélet egyik atyja állítja ezt? Ilyenkor már érdemes megállni egy pillanatra.” Kiemelés tőlem.

Amikor tavaly december környékén elkövettem az írásomat, rákerestem a „Google”-ban az „ötödik dimenzió”-ra. Örömmel láttam, hogy az index.hu szerint http://index.hu/tudomany/5d070625/ magyar kutatók is keresik az ötödik dimenziót. Barnaföldi Gergelynek is elküldtem az írásomat, de ő sem válaszolt.

Szóval azt gondolom, hogy minden érintett, akinek elküldtem az írásomat, csak legyintett egyet, amikor elolvasta. Tekintettel azonban arra, hogy - szerintem - pofon egyszerű dologról van szó, talán kissé elpirultak és szégyellik bevallani, hogy évek óta eredménytelenül vizsgálódnak, vagy egyszerűen mindenkit, aki „beleártja magát” az ő kis birodalmukba, ellenségnek tekintenek.

Amint a bevezetőmben említettem, kandidátus vagyok. Igaz, hogy nem a csillagászat terén szereztem a tudományos fokozatomat – a katonai logisztika a szakterületem -, de a tudomány univerzális. Jó néhány doktorandusz megfordult a kezem alatt és tudom, hogy az az igazi kutató, aki kérdez – még a hallgatóktól is! - és kételkedik, nyitott minden újra, vagyis innovatív és magától értetődőnek tartom, ha valamilyen eredményre jut, megosztja azt a tudományos közvéleménnyel.
A dolgozatomat abban a reményben teszem közzé – kapcsolódva „Az Élet, a Világmindenség, meg Minden…” –hez, hogy a szakértő közönség a véleményével megtisztel, mert úgy vélem, hogy a tudomány a másik tiszteletéről is szól!

A volt tanszékvezetőm minden kurzus kezdetekor azt mondta a hallgatóknak: „Azért követelek Önöktől, mert tisztelem Önöket!”. Mély benyomást tett rám ez a gesztus, és én is ehhez tartottam magam. Talán túlságosan is belém ivódott ez az ars poetica, és ezért esik rosszul a fentiekben körvonalazott helyzet.

Nézzék el nekem, hogy ebben a részben nem a témához szóltam hozzá, de minden kezdet nehéz. Nem volt egyszerű feldolgozni a fentieket, de miután érdekel a téma – és az Önök segítségére is szükségem van -, a következő részben már valóban az ötödik dimenzióval fogok foglalkozni. Meg aztán azt sem tudom, hogy milyen terjedelemben tudnak engem elviselni…

Dr. Zsinkó József
Multiverzum

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Név:

HozzászólásSzerző: Multiverzum » 2014.03.14. 17:22

Az ötödik dimenzió

Nekem felületes ismereteim vannak a fizikáról, a matematikáról, de még a csillagászatról is, egyszerűen csak érdekel a téma és ezért – bizonyára nagy vakmerőség ez a részemről – bátorkodom „belekotyogni” a nagyok dolgába.

Az alábbiakban összefoglalom az univerzumról kialakult téziseimet:

Ismereteim szerint számos tudós évek óta azon elmélkedik, hogy létezik-e több dimenzió, mi van az univerzumon túl, van-e fekete lyuk, sötét energia, mi volt az „ősrobbanás” előtt, alatt és után, miért tágul az univerzum, stb., stb. Az is az egyik megválaszolandó nagy kérdés, hogy hogyan lehet kapcsolatot találni az általános relativitáselmélet és a kvantummechanika között.

Azt gondolom, hogy a jelenleg ismert 4 (négy) dimenzió egy ötödik dimenzióval kiegészítve teszi teljessé az univerzumról kialakítható világképet. Szerintem ideje lenne befejezni a spekulációkat.

Az 5. dimenzió: a frekvencia.

Az univerzum szerintem a következőképpen írható le: TÖMEG, ENERGIA, ANYAG, TÉR, IDŐ, FREKVENCIA

Indoklás:

Az energiával rendelkező tömeg az anyag, ami a térben, az idő által determináltan, meghatározott frekvenciával bír.

Ráadásul, egyedül a frekvencia az, amit a többitől eltérően létre tudunk hozni és ki tudjuk kapcsolni – azt, amit mi generáltunk. Lásd: telefon, rádió, stb., stb.

Köztudott, hogy minden anyag – atom, szubatomi részecske – a rá jellemző frekvenciával rezeg. Ezért lehet felismerni az akár több ezer fényévre lévő objektumot, annak összetételét, hőmérsékletét, a felszíni nyomását, a távolságát, mozgásának irányát és a sebességét. Ha a geofizikára vagy a távérzékelésre gondolunk, magától értetődőnek tarjuk azt, hogy az aktív és a passzív sugárzást alkalmazva sok minden jellemzőjét meg lehet állapítani az kérdéses objektumnak, sőt azt, a minták alapján nagy pontossággal be lehet azonosítani.

Az idő az emberi agy „terméke”. Az általános relativitáselmélet tökéletesen leírja a helyét és szerepét.

Ha abból indulunk ki, hogy a kvantummechanika az egészen kicsi, szubatomi részecskék természetével foglalkozik és tulajdonképpen ezeknek a húrként / membránként való rezgését vizsgálja, továbbá ezen rezgések térbeli elhelyezkedéséből újabb 6, 11, 27 dimenziót feltételez, akkor - szerintem – ezt le lehet egyszerűsíteni azzal, hogy az 5. dimenzió a rezgés – más néven frekvencia.

A húrelméletre nincs semmilyen bizonyíték. Ezt még azok is elismerik, akik ezt a területet kutatják. A gravitonról is csak feltételezések vannak.

Tételezzük fel, hogy van 7., 13., 24. dimenzió. Hogyan nevezzük el ezeket? Milyen specifikummal rendelkeznek, amelyekkel meg lehet ezeket különböztetni egymástól? Vajon mindenütt érvényesek pl. a 7. dimenzióra jellemző tulajdonságok – vákuum, hőmérséklet, nyomás, stb., vagy csak bizonyos korlátok között, illetve további feltételek megléte esetén ismerhető fel, hogy az bizony, a 7. dimenzió! És mi van a 8-al?

A szubatomi részecskék „magatartásának” illusztrálására nagyon szemléletes animációkat lehet látni egy-egy, a témával foglalkozó filmen, ábrán. De – szerintem – ez animáció és nem dimenzió. Ezek a részecskék is a 3+1D-ben mozognak, és a rájuk jellemző frekvenciával produkálják azokat az értékeket, amelyeket a különféle műszerekkel detektálni lehet.

A világegyetem tágulása – amit Hubble leírt – annak a következménye, hogy a multiverzum sok tömegközpontú univerzumból áll és egy kritikus energia vagy tömeg elérésének hatására – ezt kellene szerintem a fizikusoknak a továbbiakban kutatni! – lassabb vagy gyorsabb ütemben meghatározott irányba mozog a térben egészen addig, amíg valamilyen látszólagos egyensúly nem jön létre a tér adott pontján, az adott univerzum aspektusából.

Lisa Meitner osztrák-svéd atomfizikus írta le először a maghasadás elméletét, és jóllehet háromszor is javasolták őt a fizikai Nobel-díjra, eléggé méltatlan körülmények között utasították el. Azért hozom fel Meitner-t és az ő kutatását, mert tulajdonképpen a világegyetemben is spontán maghasadás jön létre, amit mi „ősrobbanás”-nak nevezünk. Azzal kísérleteztek, hogy az uránium atomot 1 neutronnal megnövelték és azt vizsgálták, hogy mi történik. Két új, kisebb tömegű atom jött létre és nem tudták, hogy hova lett a hiányzó tömeg. Természetesen energiává alakult át, amire Meitner derített fényt azzal, hogy a tömegkülönbséget megszorozta a fénysebesség négyzetével. Tehát tömeg, energia, anyag. És ha ehhez – az univerzumban - beleértve a saját környezetünket is – található frekvenciát is figyelembe vesszük, magától értetődő, hogy azt nem lehet kihagyni a „buliból”. A mikrohullámú sütő hogyan is működik?

Ne feledkezzünk meg Doppler-ről sem, mert neki is alapvető érdemei vannak a hullámok fizikájával kapcsolatban. Személyes élményként hadd írjam le, hogy láttam a szülőházát Salzburgban...

Ha egy polgárjenő – ez nem név, hanem funkció posting.php?mode=reply&f=9&t=19# - kiáll a hivatal küszöbére és egy teknősbékát lát, akkor azt állapítja meg, hogy „ez vagy valami, vagy valahová megy”. Vagyis nem tudja, hogy mi az. Pedig ott van a 3+1D. A térben mozog valami. De ha a kezében tart egy, a teknősbékát ábrázoló képet – ez a minta – és rápillant, ekkor aktivizálja a szemeinek segítségével az agyában a képet, ami ugye egészen addig, amíg nem nézett rá, passzív sugárzásnak felel meg.

Mindenki által ismert a mikrohullámú háttérsugárzás segítségével készült kép (térkép) az univerzumról. Tudomásom szerint ezt a képet matematikai számításokkal jóval korábban megalkották, de a tudományos világ kételkedett. Egészen addig, amíg nem vált lehetővé, hogy a matematikai modell elkészültét követően, kb. 10-12 év múlva nem bocsájtottak a világűrbe egy olyan szondát, amely detektálni tudta a mikrohullámú háttérsugárzást. Ugyanaz a kép jött létre, mint amit a matematikai modellel hoztak létre. A Hubble űrtávcső egy olyan, a világűrbe telepített távérzékelő eszköz, amely a Földre továbbítja a vett jeleket, és itt a színképelemzéstől kezdve különféle spektroanalízisen keresztül kapjuk meg a számunkra is értelmezhető képet. Van szerepe a frekvenciának?

Folytatva a fentieket az univerzumok egymáshoz való viszonyát illetően, azért beszélhetünk látszólagos egyensúlyról, mert a multiverzumban –szerintem - soha nem alakul ki egyensúly, mivel a többi univerzum hasonló sajátosságokkal bír, mint a vizsgált objektum. Ennek alapján kijelenthetjük, hogy egyetlen állandó van, az pedig a változás.

Igaza van Renate Loll-nak, az utrechti egyetem fizikusának – őt egy az univerzummal kapcsolatos filmben láttam: Morgan Freeman: a féreglyukon át -Több mint három dimenzió? http://www.youtube.com/watch?v=hPGbzpa0 ... rteuYDd20d

A 36. perctől érdekes a film, amikor Loll szerint nem hogy több, hanem kevesebb dimenziót kell keresni. Sajnos a szerzői jogok miatt a film már nem érhető el a youtube-n, de talán más forrásból igen.

Megjegyzem - és ez talán meglepő lehet azután, hogy éppen én „definiáltam” az ötödik dimenziót – nem is biztos, hogy szükségünk van több dimenzióra. Mégis keresssük…

Az általa végzett „tintás” kísérlet az itatóspapíron nem győzött meg engem. Egyrészt azért, mert az itatóspapír is 3D-vel rendelkezik, másrészt maga a tinta is 3D-s. Amiben egyetértünk az az, hogy semmiféle húrelmélettel és membránelmélettel nem kell foglalkozni, még akkor sem, ha quasi húrt alkotnak az egymástól bizonyos távolságra lévő és rezgő – szerintem ezért 5. dimenzió a frekvencia – szubatomi részecskék, amelyek adott esetben viselkedhetnek úgy is – ha kellő távolságból nézzük azokat -, mintha egy membránt alkotnának.

Ami pedig a „fekete lyukat”, a „sötét energiát” illeti: ezek a fentebb említett, időben rendkívül korlátozott egyensúlyi állapotot jelentik két univerzum között, amikor azok ütköznek. Nem véletlen, hogy a CERN-ben is csak igen kicsi eséllyel tudják ezt a bizonyos sötét energiát – megkockáztatom – a fekete lyukat – produkálni.

A fekete lyuk – amit számos elmélet leír – szerintem nem más, mint a kritikus tömeg és energia objektuma (lásd Lisa Meitner munkásságát), aminek a másik oldalán – egy lengyel fizikus Nikodem Poplawski szerint egy „fehér lyuk” van, és az „ősrobbanás” pillanatának felel meg, amikor egy új univerzum keletkezik – vagy nem.

Poplawski szerint azért feltételes az új univerzum létrejötte, mert ha kisebb energiával lép ki a fekete lyukból az anyag, akkor nem képes univerzummá szerveződni, ha viszont túl nagy energia és/vagy tömeg távozik, akkor a robbanás ereje olyan nagy, hogy nem áll össze az új univerzum, mert túl nagy a kezdősebesség. Ellenben iszonyatos energia szabadul fel, amit néhány ezer fényév távlatából érzékelni tudunk. Lásd Barnaföldi Gergely és a KFKI RMKI munkatársainak kutatását, ami arról szól, hogy 37000 fényévre lévő Cygnus X-3 felől érkező müonokat vizsgálja, és amely úgy viselkedik, mint egy kozmikus részecske gyorsító.

Hibásnak tartom ennek a lengyel fizikusnak azon állítását azonban, amely szerint pl. a papírra leírt „téridő” szó, átmegy a fekete lyukon és a másik oldalon - mint információ - megjelenik.

Ismereteink szerint, ami bemegy a fekete lyukba – ha az egyáltalán létezik -, az „megsemmisül” – az erős gravitáció miatt még a fény is elnyelődik. Szerintem maximum a papír és a tinta ATOMJAI lehetnek csak az új információk, amik átjutnak. Vö.: Kíváncsiság - Léteznek-e párhuzamos univerzumok? s01e05 (3. rész) c. film, 11. perctől http://www.youtube.com/watch?v=zfvxqQ471Sw

Összefoglalva: szerintem az általános relativitáselmélet és a kvantummechanika a frekvenciával kapcsolható össze, ami által fel lehet oldani az „összeegyeztethetetlenséget”. Ha nem fogadjuk el ezt a tételt, hogy az ötödik dimenzió a frekvencia, akkor is feltűnő, hogy mindenki hivatkozik rá, tudja, ismeri, alkalmazza. Akár elfogadjuk, akár nem, létezik és a segítségével új távlatok nyílhatnak a világegyetem jobb megismerése terén.

Köszönöm az érdeklődést, Dr. Zsinkó József, laikus
Multiverzum

Név:

HozzászólásSzerző: Rigel » 2014.03.14. 19:48

These users thanked the author Rigel for the post:
Banzai
Rating: 11.11%

Rigel

Has thanked: 40 times
Been thanked: 140 times
Név:

Re: Ennyire azért mégsem Minden

HozzászólásSzerző: Multiverzum » 2014.03.14. 20:41

Tisztelt Rigel!

Azért fordultam a fórumhoz, hogy a szakmai részét vitassuk meg az írásomnak.
Az Ön hozzászólásában nem találtam észrevételt a felvetett témát illetően. Erre vagyok kíváncsi.

Tudatában vagyok annak, hogy nem vagyok avatott szakértője a fizikának vagy a csillagászatnak, amint írtam, laikus vagyok. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy lehet elképzelésem a témáról. Amit összefoglaltam az írásomba, nem más, mint következtetések sorozata. Lehet - sőt biztos -, hogy egy ízig vérig fizikusnak vagy csillagásznak (lehet, hogy Ön az, nem tudom) furcsa egy laikus véleményét olvasnia, de ezzel meg kell barátkozni. Azokból a forrásokból származnak a következtetéseim, amelyekhez hozzáfértem. Egyszerűen csak átgondoltam a problémát és magától értetődő volt számomra.

Kérem Önt, hogy szíveskedjen szakmai szempontokkal érvelni és azokkal tiszteljen meg engem.

Köszönöm, üdvözlettel: Dr. Zsinkó József
Multiverzum

Név:

HozzászólásSzerző: Banzai » 2014.03.14. 20:49

banz.
Banzai

Has thanked: 155 times
Been thanked: 113 times
Név:

HozzászólásSzerző: Multiverzum » 2014.03.14. 21:27

Tisztelt Nagy Tamás Úr (Banzai)!

Köszönöm a barátságos szavait.

Sajnos, nem látom, hogy szakmai szempontból mivel nem ért egyet, mi az, amit rosszul látok.

Éppen azért fordultam ehhez a Fórumhoz, hogy avatott szakértők segítségével, jobban körül tudjam járni a témát. Az előző hozzászóló is a kitiltást helyezte kilátásba, ahelyett, hogy arra világított volna rá, hogy mi a hiba. Ha az a hiba, amit Ön ír, hogy laikus vagyok, azon lehet segíteni. Ha Ön, Önök avatott szakértői a témának, akkor mi az akadálya annak, hogy megosszák velem azokat az ismereteket, amelyek révén én is másként viszonyulok a kérdéshez.

Fogalmam sincs arról hogy az előző hozzászóló vagy Ön kicsoda, mi a szakterülete. Én bemutatkoztam, amikor beléptem ezen az ajtón. Valóban arra számítok, hogy olyan emberekkel váltsak szót, akik benne vannak ezekben a kérdésekben.

Melyek a fő kérdések?

1. Vajon nem az egyik legfőbb tudományos probléma, az általános relativitás elmélet és a kvantummechanika közötti kapcsolat vizsgálata?

2. Vannak bizonyítékok a húr- és a membránelméletre? Hol, mikor tett Ön észrevételt ezekben a kérdésekben? Szívesen venném, ha hozzáférnék az Ön ez irányú publikációihoz, mert akkor talán közelebb kerülnék a téma jobb megismeréséhez.

3. Vannak bizonyítékok a 6., 11., 27 dimenzióra?

4. Mennyire megalapozottak a fekete lyuk vagy a sötét energia létezéséről keringő teóriák? Mit szól Ön ahhoz, hogy Hawking legújabb! teóriája szerint nincs fekete lyuk.

5. Kell-e egyáltalán (ezt a kérdést az írásomban én is feltettem) több dimenzióban gondolkodni? Valószínűleg igen, hiszen a KFKI-ban is ezen munkálkodnak, sőt, kifejezetten az ötödik dimenziót keresik.

Az Ön hozzászólásából ezekre a kérdésekre nem kaptam választ, pedig lenne mit megbeszélni. Nem derül ki, hogy Önnek mi a viszonya ezekhez a kérdésekhez.

Végezetül: miért gondolják a szakavatottak, hogy egy laikusnak nem lehet véleménye egy-egy kérdésről? A maratoni futás is az első lépéssel kezdődik. Én most az első lépésnél tartok. Mindazonáltal örülök, hogy saját elméletemnek tekinti a dolgozatomat. Köszönöm az elismerést.

Üdvözlettel: Dr. Zsinkó József
Multiverzum

Név:

HozzászólásSzerző: Banzai » 2014.03.14. 21:52

banz.
Banzai

Has thanked: 155 times
Been thanked: 113 times
Név:

HozzászólásSzerző: Multiverzum » 2014.03.14. 22:14

Tisztelt Tamás!

Köszönöm a gyors és érdemi választ. Szíveskedjen megadni, hogy a DGY előadásait hol találom meg. Igyekszem felkészülni és majd jelentkezem. Ezért kérem Önt, hogy amennyiben nem okoz problémát, segítsen abban nekem, hogy én is legalább a "tájékozott" laikus fokozatot elérjem.

Egy apróság: nagy mértékben az motivált engem a csillagászat, mint a legősibb tudomány megismerésében, hogy számos tudósról tudunk, akik még nem rendelkeztek a mai modern kor technikai, technológiai lehetőségeivel. Lényegében egy körző, vonalzó, ceruza és később egy okulár - remélem jól írom - segítségével a mai napig érvényes tételeket dolgoztak ki. És ez nagyon lenyűgöz engem.

Az első írásomból kiderül, hogy nyugdíjas vagyok. Ennek ellenére nagyon kevés az időm. Többnyire az internet és néhány szakkönyv áll rendelkezésemre, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozzam. Eredetileg be akartam iratkozni az ELTE-re, de az már fizikailag sok lenne nekem. Májusban tervezzük a feleségemmel, hogy elutazunk Padova-ba, ahol tisztelegni szeretnék Gailei katedrája előtt, mert ha valaki, akkor ő igazán sokat tett le az asztalra.

Még egyszer köszönöm a választ, igazából erre számítottam, amikor a Fórumba bejelentkeztem.

Üdvözlettel: Dr. Zsinkó József
Multiverzum

Név:

HozzászólásSzerző: Rigel » 2014.03.14. 22:29

These users thanked the author Rigel for the post (total 3):
AntaresmmormotaBanzai
Rating: 33.33%

Rigel

Has thanked: 40 times