Szerző: api » 2015.09.16. 19:31
Én a jó memóriát korántsem abban a pejoratív értelemben állítottam szembe a kreativitással, amit "beseggelés"-nek nevezünk. Ismerek például egy nagyon értelmes fiatalembert, akinek agya szinte lefényképezi a könyvek oldalait, de nem összefüggések nélkül bebiflázva, hanem megértve. (Mellékesen megjegyzi hozzá az oldalszámokat is.) Az orvosi egyetemen egyetlen vizsgán kapott csak négyest, a tanszékek versengtek érte, most Japánban tanul tovább, miután Magyarországon szórakozásból megtanulta a nyelvüket. Másrészről, amikor a szobatársa telefonon felhívta az egyik elromlott kollégiumi liftből, nagyon nehéz volt vele megérteni, hogy a kettő közül melyikből kéri a segítséget.
A megértésen alapuló memória szerintem nem címkézhető egyszerűen hosszútávúnak, mint ahogy a bebiflázott lexikális emlékezet sem rövidtávúnak. Tapasztalatom szerint ezek független dimenziók, így van amikor alaposan megértett dolgokat is hamar elfelejtünk. Én például olyanokat is, amelyekre saját magam jöttem rá, és még akkor se dereng, amikor évek múlva újra kitalálom. Csak egy idő után kezdem furcsa mód ismerősnek érezni. És van, hogy egy adat minden értelmezés nélkül is hosszú távra megragad, nekem például az elektronikus alkatrészek szabványsorai, így mondjuk a 10% toleranciájú: 1, 1.2, 1.5, 1.8, 2.2, 2.7, 3.3, 3.9, 4.7, 5.6, 6.8, 8.2, 10.
A kreativitást pedig nagyon tudatosan kevertem bele, mert én magamon tapasztalom és a neurális hálózatmodell működése is arra mutat, hogy a kreativitás ötletgenerátora talán az asszociatívan olvasó memória egyfajta lazasága, ha úgy tetszik "hibája" segítségével működik. Amikor valami újat találunk ki, az általában nem szokott minden ízében gyökeresen új lenni. Inkább valami szokatlan társítása, kombinációja néhány ismert dolognak. Nekem felébredéskor, vagy lamentálás közben furcsa öszvér tárgyak képei vagy öszvér gondolatok szoktak kergetőzni a fejemben. Félig álomszerű, lehetetlen egymásra-vetülései azoknak dolgoknak, amikkel az előző napokban foglalkoztam. Ezek a kreációk persze nagyrészt életképtelen összekapcsolódások, sőt sokuk annyira bizarr, hogy pillanatokkal később már fel se tudom idézni őket. Nincs rájuk szó, nincs rájuk fogalom. De nagy ritkán egy-egy azért életre kelthető.
Aki könnyen és pontosan ki tudja keresni az emlékeiből az adott kontextusba illeszkedő tartalmakat, az talán nem kényszerül arra, hogy valami lazább illeszkedést is megengedő célfüggvénnyel keressen a fejében, ami efféle szabálytalan asszociációkat is kidob eredményül.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára
api 2015.10.04. 15:28-kor.