Nem is vagyok benne biztos, hogy van e értelme annak, amit most írok, de a valószínűség és információ kapcsán említett dolgokkal van egy talán nem is lényeges gondolatom, amit szeretn3m, ha rendberaknátok.
A kétrés kísérlet során ha minden igaz, fotonokat lőnek egy ernyőre mindenféle érzékelővel ellátva. A fotonok a két rés valamelyikén átmegy, és az ernyőn valahol megjelenik. Ez információval szolgál nekünk, illetve a becsapódás helyének van egy valószínűsége. A kérdés az, hogy mivel hordoz kevesebb vagy több információt egy-egy különböző helyre becsapódó foton? A szélső sávba csapódó fotonok miért hordoznának több információt, és a középső miert hordozna kevesebbet? Ahova pedig nem érkezett foton ott nagyon kevés a valószínűsége, hogy oda érkezhet. Nekem ( aki vajnyi keveset ért hozzá) csak annyi információ szűrődik le, hogy oda nem érkezett foton, bár ennél biztosan tobbrol van szó. Bár azt sem értem, hogy az egészre hogyan lehet globálisan tekinteni( már arra értem, hogy külön útjuknak indìtott fotonokról van szó, mégis az eredményt egy egységnek tekintjük, ez nekem kicsit zavaros)