Szia.
Szeretném elmondani, hogy a harmadik hozzászólásomban a kritika nagy részét visszavontam.
1. Én azt hiszem, hogy irodalmat célszerű adni pl. a YM-elméletek differenciálgeometriájához. Magyarul egy kisebb jegyzet van, semmi más. Nagyon sok alapozás kell ehhez a diffgeo-hoz, én legalábbis bonyolultabbnak tartom az általános relativitáselméletnél is (mármint az alapjainál, nem a különleges témáinál), pedig hát, ugye. Például, kellenek a spinorok, méghozzá muszáj, vagyis a kettős fedés, a Lie-csoport és Lie-algebrája, az ehhez tartozó elmélet, a differenciálformák elmélete, külső deriválás...
Kedvem van, de hogy most magányosan írjam ezeket itt... Ráadásul az absztrakt formákra rá kell rakni a konkrét struktúrákat, pl. az U(1)-et, SU(3)-at, és azok specifikus tulajdonságaival is kell dolgozni.
2. A második részben félrenézted a dolgot. A mezőelmélet (hiába kortárs) a kezdőpont, és nem a végpont. Nem arról van szó, hogy a rendszerhez operátort asszociálunk, és végül mezőhöz érünk, hanem fordítva csináljuk, ha ezt szükségesnek tartjuk.
A mezőelméletekből megalkotható a Hilbert-tér, és abban állapotvektorok, a téren értelmezve operátorok. De ez megint nehéz matematika (és nincs is rendesen megcsinálva, v.ö. Feynman-integrál).
Ha megvan a Hilbert-tér, ott tartunk, mint írtam, hogy még mindig nincs részecske. Az igaz, hogy méréskor a rendszer operátorának egyik sajátállapotába ugrunk, és ekkor történik, az elmélet szerint, kvantumesemény (tehát esemény, nem részecske). Hogy ezt már részecske jelenléteként értelmezzük-e, döntés kérdése.
Azt pedig, hogy mérés előtt mi volt, pláne döntés kérdése - és nem is elsősorban matematikai döntésé. Szuperpozícióban részecskék léteznek, ténylegesen, de 1-nél kisebb valószínűséggel?
Vagy a szuperpozíció valami más? Ez nem mezőelmélet, semmi köze hozzá (most amennyire látom).