[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 678: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4792: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4794: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4795: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4796: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
kozmoforum.hu • Téma megtekintése - Fekete lyuk

Fekete lyuk

A fórum törzse, az érdeklődök kérdéseinek színhelye.

Re: Fekete lyuk

HozzászólásSzerző: gyurgy » 2015.05.05. 22:33

Akkor próbáljuk meg külön-külön...

Hogy lehet, hogy 10 másodperc alatt ugyan annyi fény jut a szemembe, mint 1milliárd év alatt?

Egymással szemben lebegünk az űrben egy feketelyuk mellett. Te megsértődsz rám, mert hülyén kérdezek, és meglöksz. 9,9 másodperc alatt átjutok a horizonton.( a horizont 30.000km-re van tőled ) 9,9 másodpercig világít meg a fény engem, ezután nem tud, mert már a horizont mögött vagyok.

Hogy láthatsz engem 10másodperc után is, ha már engem nem ér több fény? Azaz 9,9másodperc múlva elindul az utolsó foton is, de te 1milliárd év múlva is látod ugyan azokat a fotonokat, amiket én 10 másodpercig vertem vissza?
gyurgy

Has thanked: 27 times
Been thanked: 0 time

HozzászólásSzerző: gyurgy » 2015.05.05. 22:50

Akkor a hangyák lassabak mint kéne?
gyurgy

HozzászólásSzerző: gyurgy » 2015.05.05. 23:17

Hasonló volt az egyik magyarázatok " a fénynek hosszabb utat kell megtennie" címen de Te még a hangyákkal is Közelebb vagy a valósághoz :D

A másik kérdés:

Ha a feketelyuk ugyanakkora sebességgel vonz a horizonton, mint a hangya sebessége, akkor beljebb ahhol még erősebb a gravitáció, ( a hangyasebesség * *1,1) akkor a hangya ezzel a sebességgel fog mászni a középpont felé?
gyurgy

HozzászólásSzerző: gyurgy » 2015.05.05. 23:44

Igen, szökési sebesség :D...tehát ez nagyobb, mint a hangya sebessége, és egy hangya épp befele akar menni, mert csak menne előre, és hopp pont telibe a feketelyuk közepébe...vagy mondjunk mást, ne tömegtelen hangyákról, hanem tömeggel rendelkező csótányokról( proton ) beszéljünk. A szökési sebesség ugyan az 1,1 hangyasebesség, vagy legyen 1,5 vagy 2...a csótány ekkora szökési sebességnél elérheti, vagy meghaladhatja a hangyasebességet?
gyurgy

HozzászólásSzerző: gyurgy » 2015.05.06. 00:07

Ez az a pont, ahol nem fogsz tudni segíteni( szerintem).
Mi az ami megakadályozza a protont, hogy ebben a környezetben gyorsabb legyen a fénysebességnél? Nem a fotonnál ugyan abban a környezetben , hanem c nél. Ha a foton 1,1c vel akkor a proton 1,09c vel( vagy inkább az is 1,1c vel) esik a lyukba...legalábbis a logikám ezt mondja nekem. Mégpedig azért, mert ez a szökési sebesség. Ha nem igazak a fentiek, akkor miért nem? Hova lesz, mi lesz azzal az energiával, ami kihasználatlan marad?
gyurgy

HozzászólásSzerző: gyurgy » 2015.05.06. 00:24

De ha távolságról és eltelt időről beszélünk, akkor van értelme. Ha egy hangyaév a horizont és szingularitás között a távolság, és a hangya nagyon iszkol, akkor 363nap 22óra és 11,47perc alatt ér oda :D persze nincs külső megfigyelő, ezért cseszhetem, de ha lenne, akkor lehetséges lenne?
gyurgy

HozzászólásSzerző: gyurgy » 2015.05.06. 00:31

Igaz, viszont van e lehetőség arra, amit kérdezek? :D Csak mondd hogy van :D
gyurgy

HozzászólásSzerző: gyurgy » 2015.05.06. 00:56

Kísérlettel igazolható. Számításokból tudjuk meg, hogy mekkora a távolság a horizont, és a szingularitás között( legyen 1 fényév az r )Vegyünk 2részecskét és korreláljuk őket...az egyiket küldjük a lyukba, a másik marad nálunk. Kiszámoljuk, hogy az idődilatációval együtt, fénysebességgel földi idő szerint mikor kell megérkeznie a középpontba.( ha esetünkben van erre szükség)
Ha megvagyunk már csak várnunk kell, míg a mi részecskénk kvantumállapota meg nem változik, határozott nem lesz, így megtudhatjuk, milyen sebességgel haladt.

Persze gondolom ehhez kellenek olyan számítások amiket még nem ismerünk a feketelyukkal kapcsolatban, de ha meglesz, akkor lehetségessé válhat, hogy legyen megfigyelő, aki megfigyeli, hogy a részecskék c-nél gyorsabban hullott a lyukba, ügye? :D
gyurgy

HozzászólásSzerző: gyurgy » 2015.05.06. 01:13

Persze, emlékszem.... Gyötrelmes volt megérteni, hogy felejthetném el? :D igen ebben teljesen igazad van, de talán az előző hozzászólásomban van lehetőség. Nem tudom feladni ezt a hipotézisem, mert nekem nagyon reálisnak tűnik. Nagyon sok féreglyukon át meg feltárul a kozmosz...stb ismeretterjesztőt megnéztem már, és azt hittem tudok valamit.. A tudás illúzióját adták nekem, aztán elkezdtem Dgy videóit nézni ami "kicsit nehézkesebb, de egyre inkább kapizsgálom a 7.videó után...sokminden nem úgy volt, ahogy gondoltam, ami csalódás volt, mert sokmindent kellett újraértelmezni..persze voltak dolgok amiket a többi videóban is helyesen mondtak el, de az kevesebb volt.

Arra akarok kilyukadni, hogy érdekel a dolog, és sok dolog amirő volt egy sajátos véleményem( lásd tágulás, vöröseltolódás) megváltozott...ebben a kérdésben ezt az állást foglalom, és ha eljutok odáig, hogy számolgassak, konkrét elméleteket magyarázzak, ezt is megpróbálom majd( ha egyáltalán eljutok odáig)
gyurgy

HozzászólásSzerző: api » 2015.05.07. 22:45

Igen.
api

Has thanked: 151 times
Been thanked: 264 times
Név:

ElőzőKövetkező

Vissza: Elméleti fizikai kérdések, problémák