De sikerült.

Most nem tudom, hogy a gravitáció lassítja -e a tágulást. Hogy a tágulás fénysebességgel történik-e...(vagy gyorsabban).A vörös eltolódást hogyan tapasztalhatjuk, ha a kibocsájtott fény hullámhossza útközben változik, méghozzá a tér tágulásával arányosan? Eddig tanultak szerint ugyanis a gravitáció valóban lassítja ezt a folyamatot, mivel az engem alkotó atomok közötti tér sem tágul. Addig oké minden, hogy elindul a fény, egy tőlünk távolodó galaxisból, ezért más a hullámhossza, de mikor ideér nem változik meg?
Egyébként nem azért más a hullámhossz mert távolodik tőlünk? Mert akkor elindul a fény, és útközben nem változik, ezért kapunk vörösképet. Ezalatt azt értem, hogy most a tágulástól elvonatkoztatva is létrejön az effektus, azaz nem azért vöröses a kkép mert tágul az univerzum, hanem mert távolodik tőlünk a galaxis( és azért távolodik mert tágul)
És még egy dolog, hogy a sötétenergia is szóbajöjjön... Miért olyan biztos, hogy az univerzumon belül kell keresni a tágulás okát? Nem elképzelhető, hogy az ősrobbanás miatt tágul még most is? Ugyanis ha az univerzumon kívül nincs semmi, akkor nincs semmi ami a tágulást megállítsa. Vagy nem lehetséges, hogy a tér alapvető tulajdonsága, hogy tágul( sötétenergia nélkül is?) vagy nem lehetséges, hogy az univerzumon kívül létezik valami, ami tágítja?