A matekját természetesen ennek sem értem, de az elvet nagy vonalakban szinte igen. Ellenőrzésképpen leírom azzal a céllal, hogy hátha valaki rábólint, vagy javítja.
Van egy telefonkönyvem, amiben a nevek ábécé sorrendben vannak, tehát név alapján könnyen tudok keresni (hagyományos módszerekkel max. N/2 lépésben, N a nevek száma).
Feladat, hogy keressük meg egy adott számhoz tartozó nevet.
Na és már itt bajban vagyok, mert nem tudom, hogy mit kell csinálni
Tehát a kiindulási állapot zavaros, ugyanis összerendelem valahogy:
- a lehetséges mérési eredményeket a nevekkel
- a lehetséges mérési eredményekhez tartozó állapotvektorokat a telefonszámokkal
de hogy mindezt hogyan, mi alapján tehetem meg, arról fogalmam sincs.
Innen kezdve viszont a gépezet beindul. Fogom az összefont qubiteket, N dimenziós Hilbert térben ábrázolhatom, az egyes "rész-állapotvektorok" (amelyek a telefonszámoknak felelnek meg) szuperpozíciója szemlélteti most már a telefonkönyvet. Ezt az összefont rendszert Hadamard transzformációval beállítom olyanra, hogy minden egyes mérési eredmény valószínűsége egyenlő legyen. Ezután néhány iterációval betranszformálom a rendszert a kért telefonszámnak megfelelő állapotba. Ezt az iterációk számától függően egyre nagyobb, de sosem 1 valószínűséggel veszi fel a rendszer. Végül jöhet a mérés, az eredmény (nagy valószínűséggel) a keresett név lesz.
Így van ez valahogy? És a kiindulásnál hogyan rendelhetők/rendelendők össze a név-->állapotvektor, telefonszám-->mérhetőmennyiség fogalmak?