Egy kalózhajón tíz kalóz utazott, akik egyszer találtak ezer darab aranypénzt. A feladat ennek az aranynak az elosztásáról szól.
A kalózok társadalmáról a következőket kell tudni: A hajón levő kalózok között létezik egy rangsor, mindenki tudja, hogy pontosan hol áll a rangsorban. A pénz elosztása a következő módon zajlik:A legrangosabb kalóz közli a tervét, hogy hogyan szeretné elosztani a pénzt a kalózok között. Ezután minden kalóz szavaz: vagy elfogadják a tervet, vagy a cápák közé dobják a legrangosabb kalózt. Ha legalább a kalózok 50%-a elfogadja a tervet, akkor a pénzt szétosztják, és mindenki megy a maga dolgára. Ellenkező esetben a legrangosabb kalózt a cápák közé dobják. Ezután a még élő kalózok közül a legrangosabb kezdi elölről az egészet.
A kalózoknak 2 fontos tulajdonsága van:
- A kalózok elsősorban pénzéhesek. Tehát az az elsődleges céljuk, hogy a saját profitjukat maximalizálják.
- A kalózok másodsorban vérszomjasak. Tehát ha a profitot nem tudják növelni, szívesen a cápák közé dobják társaikat.
A kérdés: hány kalóz éli túl a pénzosztást? Hogyan oszlik el a pénz a kalózok között?
Ui.: A feladatot nem én találtam ki, még 5-6 éve hallottam egy matektáborban.