Sikerült egész számokra értelmeznem, ezért jött ki 97 és 103.
Normális képletet nem bírok felírni a problémára, úgyhogy továbbra is iterációval, egy tizedessel most azt mondom, hogy 102,2 és 103,0 között oszcillálnak a bankok eladási árfolyamai. Például: bank1 105,0 esetén bank2 103,6 árfolyammal maximalizálja a profitját, erre bank1 102,9-re áll át stb. tehát ezek a lépések:
bank1 105,0 --> bank2 103,6 --> bank1 102,9 --> bank2 --> 102,5 --> bank1 102,3 --> bank2 103,0 --> bank1 102,6 --> bank2 102,4 --> bank1 102,2 --> bank2 103,0 és bezárult a kör.
Egyébként érdekelne, hogy hogyan kell ezt szépen megoldani, persze csak majd ha már mindenki kigondolkodta magát.
Visszatérve a vásárlók viselkedésére.
Volt tehát három modell, mindegyiknél előfeltétel hogy amennyiben a vélt értéknél olcsóbb az eszköz, akkor:
A) mindenki csak a legolcsóbbat veszi
B) az árfolyamok és vélt érték közötti különbségek arányában vesznek (ezt mondja a feladat)
C) az árfolyamok arányában vesznek (ezt mondtam én)
Gondolkodtam ezen és arra jutottam, hogy valahogy egyik sem tetszik. Ha egyszerű szükségleti cikkről van szó, amit egyszer megveszek, akkor szerintem nagyjából jó a C modell. Ha kereskedni, nyerészkedni akarok vele, akkor sokkal inkább az A és B jön számításba - és a feladatban ugyebár erről van szó. Ugyanakkor a B-nek komoly hibája, hogy nem veszi figyelembe a befektetett tőke és várható nyereség arányát. Ezt most kifejtem két példával. 1. példa: Nyerészkedni akarok és a 100 forint értékűnek vélt termék esetén kétszer annyit veszek a 98 forintért kaphatóból, mint a 99 forintosból és itt most a B modellt alkalmaztuk. Ezt még valahogy megemésztem talán. De azt már nem, hogy /2. példa:/ az 1millió értékűnek vélt termék esetén is kétszer annyit veszek a 999998 forintosból, mint a 999999 forintosból - ennél már nagyon fura a B. Tehát nyilván egy fontos szempont, hogy a pénzemet megduplázni fogom, vagy csak egy ezreléket nyerek az üzleten. Részemről itt most nyitva van a kérdés.
Szükségleti cikkek esetében egyébként 1% árváltozás
nagyjából szintén 1%-nyi változást jelent az eladásban, nyilván amikor az optimum közelében van az ár. Ezt innen silabizáltam ki, remélem jól értettem:
http://en.wikipedia.org/wiki/Price_elasticity_of_demandMég ezzel a vásárlói viselkedéssel kapcsolatban egy észrevétel: hogyha a két bank egységesen 105-re rakja az eladási árfolyamot, akkor összesen ugyanannyit nyernek, mint ha egy monopól bank lenne csak. Ha az egyik egy picit lejjebb viszi az árfolyamot, akkor a másikkal kiszúr, de ő sokkal többet nyer (a feladat modellje szerint!). Méghozzá annyival többet, hogy a két bank nyereségének összege ezáltal több lesz, mint a közös egységes 105-ös árfolyam esetén. Szerintem ez nem reális, alapból nehezen hiszem el, hogy így működik a világ. Lehetnek speciális helyzetek, de az adott példa esetén erre a furcsaságra semmi okot nem látok. Emiatt ez a jelenség az én értelmezésemben nem valami trükkös oligarcha startégia létezésének bizonyítása, hanem pont ellenkezőleg, ez éppen azt mutatja, hogy a valóságban nem így viselkednek a vásárlók. (Mondom ismét, nem vagyok közgazdász, nyugodtan tessenek meggyőzni az ellenkezőjéről.)