Szerző: kerdezo » 2015.01.16. 17:12
Tisztelt Dávid Gyula úr!
Egy tudományfilozófiai kérdésben szeretném kérni a véleményét, remélve, hogy a téma legalább egy pár gondolat erejéig kellőképpen közel áll mind a fizikushoz, mind a fórum témájához.
A téma Occam borotvája, amelyről sok helyen lehet olvasni és - talán épp emiatt - az embernek néha olyan érzése támad, hogy az elv helyes értelmezése nem is olyan egyértelmű, mint az első pillantásra tűnik. Két példán keresztül szemléltetném kétségeimet.
1. példa - annak a kérdésnek szemléltetése, hogy vajon mit is eredményez Occam elvének alkalmazása:
Occam borotvája azt írja elő számunkra, hogy a kevesebb bizonyítatlan feltevést tartalmazó elméletet részesítsük előnyben, mert...
a) az a valószínűbb, az idők során számos esetben az "egyszerűbb" elmélet igazolódott be.
b) nem valószínűbb, pusztán a tudományos módszeresség része és előnyei példálul: könnyebb falszifikálhatóság, könnyebb továbbfejleszthetőség, rendszerezhetőség, más modellekkel összehasonlíthatóság és összeilleszthetőség.
Mit gondol az a) és b) értelmezésekről?
2. példa - annak a kérdésnek szemléltetése, hogy vajon mely elméletek összehasonlítására alkalmazható Occam borotvája:
1) Van egy hihetetlenül bonyolult világegyetem.
2) Van egy hihetetlenül bonyolult világegyetem és van egy isten.
A) Occam borotvájának alkalmazása arra a következtetésre vezet, hogy az 1) valószínűbb, mint a 2), hiszen eggyel kevesebb entitást vezet be.
B) Occam borotvája nem alkalmazható a fenti két "modell" közötti különbségtételre, mivel nem azonos jelenségeket ír le a két "modell" (például teremtés kérdése).
A kérdés természetesen itt is az, hogy melyik megközelítés a helyes. Esetleges félreértések elkerülése végett fontosnak tartom megemlíteni, hogy a feltett kérdést semmi esetre sem világnézeti, vagy vallási indíttatásból tettem fel és a választ is automatikusan "az elv helyes tudományfilozófiai felhasználása" címkével ellátva fogom értelmezni - ily módon nyilvánvalóan nem várok választ a teremtés mikéntjére és egyéb teológiai kérdésekre sem. Pusztán a helyes tudományfilozófiai értelmezés érdekel.
Előre is köszönöm ha megosztja velem és a tisztelt olvasótársakkal a fentiekről alkotott véleményét, valamint további meglátásait Occam borotvájával kapcsolatban!