A hibám a Lorentz trafónal az, hogy a változákat egymás alá kell tenni az egyenletrendszerben amikor felírom 2x2 matrix alakban. És akkor az alsó sorban
az első elem a (x nek megfeleló) minuszzal jelenik meg.
Ha ezt kijavitom, akkor a 2(x*’,t*’)= M (x*,t*) összefüggést kapom.
Ott van a nyújtás.
Végigböngésztem a feladatot, világos mind a vakablak. Van pár matek malőr benne, ami messze távoli.
Akkor kezdem:
1. Miert volt szükséges egy x,t,v változós függvény megszerkeztése (persze a feladat is ez kérte), amikor v=dx/dt, azaz a harmadik valtozó az első kettöből kifejezhető? OK, hogy a Lorentz trafóban szerepel a sebesség is, de itt egy pályafüggvény megkereséséről van szó, ami
f(x,t) alakú kéne legyen.
2. A lineális függvény deriváltja egy konstans. Tehát eleve feltételezted, hogy lokálisan a (xo, to) téridő esemény környezetében a világvonal egy egyenes, sőt még azt is, hogy a sebesség konstans, mert eleve úgy irtad fel a differencialegyenletet, hogy a v az egy konstans. De hát persze, mert a transzformáció egy v állandó sebességgel mozgó K’ rendszerre vonatkozik.
Késöbb tényleg bebizonyítod, hogy a függvény parciális deriváltvai mind állandók.
3. Innen a b,c,d parciális deriváltok értekeinek kiszámítása teljesen érthető.
4. Eljutottunk az a(v) függvényig.
A Lőrinc trafó tehát c=1, a(v) függvény csak a sebességtől függ.
x' = a*x – v*a*t
t' = (1-v)*a*t
A relativitás elve miatt, minden K- hoz képest tetszőleges állandó sebességgel mozgó K’ rendszerben alkalmazható ez a trafó. Válasszunk egy K” rendszert aminek a sebessége a K-hoz képest u. Tehát:
K és K’ között v sebesség van (K’ relativ mozgása K-hoz képest), K és K” között u sebesség van (K” relativ mozgása K képest).
Kérdés az, hogy mekkora a sebesség a K’ és K” között?
dx”=udt”, ezt behejetesítve a Lőrincbe K és K” között, adódik
dx' = a*udt” –a*vdt”= a*(u-v)dt”
dt' = a* (1-v)dt”
innen dx'/ dt'= (u-v) /(1-v), azaz a sebesség K’ és K” között is állandó és értéke
w=(u-v) /(1-v) - u= v+w-wv
E a(v) függvény meghatározásához felhasználod azt, hogy a K-ból a K’-be és K’ és K” a való Lőrinc (transzformáció (L). Ennek a két transzformációnak az egymásutáni alkalmazása ugyancsak egy Lőrinc transzformációval kell egyenértékű legyen, mivel a relativitás elve szerint minde IR egyenértékű, tehát L(u) = L(w) L(v)
Ezt kifejtve kapjuk az a(v)*a(w)=a(v+w-vw) összefüggést.
Ennek a megoldásáról annyit sikerűlt megtudnom, hogy az exponenciális függvény esetében, igaz a következő összefüggés:
fexp (x+y) = fexp (x) * fexp (y), minden x,y racionális számra. Itt megáll a tudomány.
De, megoldottad. a(v)= (1-v)m m lehet {-1,0,1}, hogy a egyenletek elemei elsőfukak maradjanak.
Aztám jöttek az ábrák.
A csillagos ábrát nem értem.
Azt nem értem, hogy miként váltottál bázist. A trafót megcsinálja az ábrád.
Fel tudtad volna rajzolni a trafót ortogónális bázisba is?
Ez most lehet, hogy nagy hülyeség, de üsse kő, gondolkoztam rajta.
A téridő koordonátázást nagy vonalakban megértettem, de csak az ollós szabályal.
Belinkelelek egy ábrát. Méretarányos, gridet nemtom kell rátenni. Az hossz és az idő egysége ugyanaz.

Vettem a Lőrinc trafót
és lerajzoltam egy eseményt aminek a sebessége v=1/2.
Akkor a trafó matrixa
Egy ortogonális bázison koordonátázva a zöld világvonal (5,1o) és (8,16) között van.
A trafót alkalmazva adódik x'= 2x-t és t'=t. Akkor a leképezett világvonalnak a koordinátái az (x,t) rendszerben (1o,-1o) és (16,-16) események között lesznek.
A geometria szempontjából a Lőrinc átviszi a világvonalat máshová.