Közben rájöttem valamire.
Jelenleg ott tartunk, hogy hogy a tornyos óra sajátideje hosszabb mint a keringő óráé, Laci kiszámította.
Tudjuk hogy a tornyos óra pályája nem lehet geodetikus, tehát kell legyen ennél hosszabb saját idejű pálya. Az viszont nem a keringő, mert annak éppen hogy kevesebb. Laci kiszámolta.
Na most, arra jöttem rá, hogy tudok a tornyos óránál hosszabb saját idejű pályát, és szerintem ez az, amelynek a leghosszabb a sajátideje minden lehetséges pálya közül. Ez pedig az a pálya, amit úgy kapunk, hogy a toronyból függőlegesen feldobjuk az órát olyan kezdősebességgel, hogy pont a kívánt időpontban essen vissza ugyanoda.
Ez lesz az a kompromisszumos pálya, ami megvalósítja a leghosszabb sajátidőt: eltávolodik a Földtől ezért szaporábban gyűjti a sajátidőt (ami jó) de ehhez persze sebesség kell neki ami lassítja (ez rossz) de összességében a két ellentétes hatás éppen a szabadesésen pályán adja a maximum sajátidőt.
Ez feloldja félig az alap kérdésemet: a tornyos óra azért lehet lassabb mint a keringő holdé, mert a keringő hold nem az optimális maximális sajátidejű pálya, annak ellenére hogy szabadesés, hanem valami más.
Gyanítom, hogy ez a valami más pedig nem egyéb mint egy alapvető útvonal választás kérdése, tudniillik ilyen téridő pontok választása esetén két külön dolog hogy maradok a görbítő tömeg egyik oldalán, vagy megkerülöm azt. A kerülősre is lehet optimum, valószínűleg a GPS hold azt futja be ami megkerüléssel a leghosszabb sajátidő. De éppen mert megkerülés van benne, le tudja verni a toronyóra is sajátidő gyűjtésben (pedig nem geodetikus), és persze a bajnok a nem kerülő dobálós pálya ami geodetikus is meg a legjobb is.
Legfeljebb annyi marad, hogy akkor a megkerülőset is geodetikusnak hívják-e, és ha igen, ezt a megkerülés dolgot is nevezik-e valahogy, mint paramétere a geodetikus pálya lehetőségeknek.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, elsősorban persze Laciéra, ő segített és ásta bele magát igazán.