újoncként üdvözlöm a fórumozókat. Kozmológiai, fizikai érdeklődésű műszaki értelmiségiként sok éve nézem és olvasom Dávid Gyula előadásait és írásait. Saját GUT-tól, ufó és konteo hittől, rögeszmék hangoztatásától mentes vagyok.

Eddig értelmes, újszerű kérdést nem tudtam feltenni, viszont, most több hírportálon ráfutottam az EmDrive elnevezésű mikrohullámú hajtóműre, amely úgy tűnik, elektromos energiából közvetlenül, hajtóanyag nélkül képes tolóerő előállítására. A jelenlegi, fejlesztők által első generációsnak nevezett eszközök a kilowattonkénti néhány száz miliNewton tolóerővel alkalmasnak látszanak űrbéli hajtóműnek, kiváltva a kémiai és ion hajtóműveket, a második generációs, szupravezetéssel kombinált, elvileg kilowattonként több tonna tolóerőt nyújtó eszközk pedig alkalmasak lehetnek földfelszíni, vízi, légi járművek meghajtására, és űreszközök pályára állítására. Nekem mindezekből úgy tűnik, az eszköz potenciálisan korszakalkotó jelentőségű lehet.
Tárgyi tudástól el nem vakított laikusként az alábbiak a kérdéseim:
- Ismeretterjesztő szinten elmondva, mi a működési elve? (Annyit vélek érteni, hogy a mikrohullámok keltette erőhatás ferde falakon - a csonka kúp alkotóin - ébredő, a kisebb átmérőjű vég felé mutató komponensének összege kisebb - sőt ha jól értettem, elhanyagolható mértékű - , mint a nagyobb végen és a kisebb végen ébredő erő különbsége. De, miért optimálisabb a csonkakúp a kúpnál? Ha valóban elhanyagolható az alkotón ébredő erő, logikusnak látszana a kúp, lévén ott a talpon ébredő, hasznos irányú erővel szemben csak elhanyagolható mértékű veszteség lépne fel. Továbbá az sem világos, mi köze a dolognak a kavitációhoz, virtuális részecskékhez, és mi a Q-val jelölt érték.)
- Hogyan növeli a szupravezetés az eszköz hatásfokát?
- Ha nincs abszolút vonatkoztatási rendszer, akkor miért csökken a gyorsuló eszköz tolóereje? (Az átmeneti csökkenést még megérteni vélem, de nekem úgy tűnt, a felgyorsított eszköz a tolóerő bizonyos hányadát véglegesen elveszíti a kvázi nyugalomban lévőhöz képest.)
- Összeesküvés elmélettől mentesen - nem gondolom, hogy egy ilyen horderejű felfedezést bárki is eltitkolna - megdöbbentőnek találom, hogy sem elméleti, sem kísérleti úton eddig nem bukkant rá senki a jelenségre. Ha jól gondolom, az elméleti alapok és a magnetron jó hetven éve létező és ismert összetevők.
Egy áttekintő cikk (azt nem tudom, a hidegfúzióhoz mi köze van, szerencsére a cikkben nem fordul elő a kifejezés):
Az eszköz fejlesztői oldala:
Köszönöm. Ha a kérdéskör máshol tárgyalásra került, vagy rossz kérdéseket tettem fel, elnézést.