Szerző: kristof weaver » 2019.03.17. 07:57
Írtad:" inkább csak valami filozófiai kinövés....további erős feltevés (a tranzitivitás) is kell hozzá."
Két kérdésemben is úgy fogalmaztam:"mivel az idő nem múlik,a múlt nem múlt el a jövő meg már létezik",ez úgy érzem magyarázatra szorul,ha más hozzám hasonló laikus is olvassa értse,hogy mit értettem alatta:
Ha elfogadjuk Einstein nézőpontját,hogy a tér és az idő külön-külön relatív és csak a téridő abszolút entitás,akkor szerintem az is igaz,hogy ha az én téridőbeli "időszeletemet" elfogadom valóságosnak,akkor a Tiédet is el kell fogadnom,viszont ez egy relativisztikus univerzumban azt is jelenti,hogy kettőnknek minél távolabb vagyunk egymástól annál inkább eltérő képünk lesz a mostról.Még akkor is,ha egymáshoz képest hétköznapi sebességgel mozgunk.Ha én itt írok a gépemen,te meg tőlem például 10 milliárd fényévre ülsz a székeden,akkor egymáshoz képest nyugalomban vagyunk,mivel egymáshoz képest nem mozgunk,ugyanaz a jelen idősíkunk,te felállsz és tőlem távolodó irányban mondjuk 16 km/h-ás sebességgel mozogsz(konkrétan ezekkel a számokkal olvastam),a Te jelened megváltozása a téridőben a hozzád közelebbi objektumok hozzád viszonyított jelenére nem okoz drasztikus változást,viszont az én hozzád képesti mostomra ilyen távolság esetén már jelentősé válik,és így a Te új jelen idősíkod,az én múlt azaz 150 évvel ezelőtti idősíkom lenne,tehát mi már nem is létezünk egyszerre az univerzumban,Te most az én ük-ük nagyszüleimmel élsz egy univerzumban.Ha felállsz és hozzám közeledő irányban történne az egymáshoz viszonyított mozgásod,akkor az én jövő idősíkomra kerülne a Te új jelen idősíkod,tehát ha lesznek,(bár az hogy lesznek-e ezek szerint már eldöntött)az ük-ük-unokáimra kerül a Te jelened,szintén nem létezünk egyszerre az univerzumban.Ugyanez igaz kettőnkre ha fordítva történt volna és mondjuk én álltam volna fel a gép mellől és feléd közelednék vagy távolodnák és természetesen minél nagyobb lenne az egymáshoz képesti mozgásunk sebessége,a mozgásunk egymáshoz viszonyított irányától függően,annál távolabb kerülne a te vagy az én egymáshoz viszonyított jelen idősíkunk.Mivel milliárd évek kellenének,hogy erről hírt szerezzünk,hogy ez tényleg igaz-e,ilyen értelemben bizonyíthatatlan,ez egy extrapoláció.
Ha nem tévedek,nagyon leegyszerűsítve ebből fakad a tömbuniverzum gondolata.Ahogy látom az archívumban ezt már alaposan kielemeztétek.
Ha már a távolságok szóba kerültek,ne felejtsük el,hogy az univerzumunk jelen tudásunk szerint végtelen,tehát,hogy mekkorára növekedhetnek ezek a relativisztikus hatások és azt,hogy egyikünk nézőpontja se lehet kitüntettet,a foton nézőpontjából például,amikor a Te vagy az én ük-nagyszülőnk/unokánkról elindul és amikor valakinek a retinájába becsapódik az egy és ugyanaz a pillanat.
Csak ennyit akartam ezzel kapcsolatban még elmondani,most egy darabig átadom magam megint egy kicsit az olvasás örömének.