Nem biztos, hogy sikerült mindent végigolvasnom, de visszatérve az eredeti címre, ha jól értem az volt a kérdés, hogy az MI gonosz lesz-e, vagy legalábbis az emberi fajjal szemben az lesz-e, azaz az emberiségre vagy az emberek fajára végzetes lesz-e? Ha már Kurzweil neve előkerült, akkor talán az ő véleménye is előkerülhetett volna ezzel kapcsolatban, én ezt nem láttam. Szerinte azért nem kell aggódni, mert az MI-t nem úgy kell elképzelni, hogy egyik pillanatról a másikra létrehozzuk, hanem mi magunk fogunk átalakulni, ha úgy tetszik új fajjá. A biológiai intelligencia fokozatosan fogja magát fejeszteni chipekkel, véráramba és sejtekbe küldött nanorobotokkal, amikkel szintézisben fogunk élni, stb. Véleményem szerint Kurzweil túl bátor a konkrét dátumok és technológiák megjóslása tekintetében, lásd A szingularitás küszöbén című könyvét, és lehetnek súlyos technikai problémák ezen az úton. De ettől függetlenül osztom, hogy bár elképzelhető lenne olyan világ is, amiben az MI létrejön a biológiai integráció kihasználása nélkül is, de az emberiség jelenlegi technikai és biotechnikai fejlődése során ezek kéz a kézben és hasonló időben fogják elérni az MI szintjét. A végeredmény pedig lehet veszélyes az emberiségre, az új fajra, de azok mi magunk leszünk.
És még egy megjegyzés:
"Sokan nem tudják de egyszerűbb MI rendszerek már régóta velünk élnek"
Ez 2014-ben, amikor a bejegyzés íródott, szerintem merő túlzás volt, és szerintem még ma is az. Persze az MI szót gyakran használják és használták félrevezetően, mert divatos.
Ui.: bár itt sokkal több mindenről szó volt, de idézném a saját cikkemet is a témában, aminek lesz még folytatása a jövőben:
http://duplapluszjo.blogspot.hu/2016/11 ... ritas.html