Ez az emergenica annyira jó dolog..., mindenre rá lehet húzni, amit annyira nem értünk, az életre a tudatra, és hát mint látható magára a térre és az időre. Egyébként nekem szimpatikus a Rigel által felvázolt helyzet és én is arra szavaznék, hogy valami ilyesmi van az egész mögött. Akkora emergens rajzfilmfigurák vagyunk, hogy, hacsak nem szól a rendező sosem fogjuk elhinni. Egyébként ha úgy tekintjük lehet hogy pont ezért nem találjuk a kapcsolatot a kvantumfizika és a relativitás között, mert az utóbbi csupán egy nagyon vékony szálon az előbbihez kapcsolódó emergens "felhő" fölötte. Persze mi profik vagyunk hogy mind a kettőt tökéletesen matematizáltuk, csakhát lehet hogy idővel eljutunk oda hogy nem lehet közöttük matekos kapcsolatot létesíteni (mint mondjuk az intelligencia és az atomok között), akkora a szakadék.
Laci én teljesen együtt érzek veled, szerintem is sánta valahol a dolog, számomra az egészbe a tudat zavar be. Tőlem az, hogy a nádi poszáta mikor költ, simán lehet determinált, de az, hogy ma reggel lementem a boltba absz. szabad döntés volt.

Egyébként szerintem ott fog kicsit megbicsaklani a dolog amikor mondjuk a 'szabad akarat' elkezdi okosan manipulálni a Higgs-mezőt és szépen visszacsatolva létrehoz egy rekurzív rendszert, aztán már csak egy lépés onnan a végtelen ciklus, meg hasonló finomságok, aztán hívhatjuk a rendszergazdát..

, aki nem biztos hogy örülni fog, hogy felkeltjük és közöljük vele, hogy elrontottuk a világát

banz.