Szerző: kristof weaver » 2018.03.15. 09:57
Köszönöm a válaszod."Az áltrel kielégítően leírja.... az eddigi tapasztalatok szerint nagyon jól."Természetesen nem a milliószor kísérletileg ellenőrzőt áltrelt,akartam kétségbe vonni.Prekoncepcióm,hogy az ősrobbanás az inflációs szakasz végéig,annak a története,ahogy a"kvantumvilág" egy szegmense manifesztálódott klasszikus leírássá,valószínűleg helytelen.(laikusként tévesen úgy értelmeztem,hogy túl antropomorf lenne azt alapból elvetni,hogy a szakasz vége előtt,ha a feltételek adottak a gravitációnak,téridőnek"fázisátmeneten"kellett átesnie kvantumosból-klasszikussá még ha később számunkra összeegyeztethetetlen fizikát is eredményezett)Hogy a 4 alapvető kölcsönhatás(bár a sötét anyagnál újabb kölcsönhatás(t)okat feltételeznek)(ha jól értelmezem,a sötét energia ha kozmológiai állandó,akkor tértől időtől függetlenül állandó,univerzum tágulásával és az anyag sűrűségének csökkenésével,befolyása egyre erősebb lesz,tágulás gyorsul,ha esetleg kvintesszencia,akkor térben és időben változik,valami teljesen új dinamikus"erőtér")közül elsőként a gravitáció"szakadt le'' az exponenciális tágulási szakasz kezdetén,azt valószínűsítettem,hogy klasszikus leírás onnantól(és a Planck-korszaknál még nem),viszont így a klasszikus téridőről csak az inflációs szakasz végétől tehetünk.Mert,ha nem így lenne,((olvastam itt a fórumon,hogy:"A legelterjedtebb vélemény szerint az Univerzum legnagyobb részében MÉG MA IS folyik az infláció (ha az áltrel viszonyai között egyáltalán van értelme a"ma" szónak)"Ez gondolom Andrej Linde modellje ami szerint a felfúvódás valójában sohasem ér véget,mindig van a térnek olyan tartománya, ahol épp "most" kezdődik a felfúvódás),számomra olyan paradoxonokhoz vezetne,ha a térnek egy tartományán a számunkra"távoli jövőben"mikor már a gyorsuló tágulásunk,akár a Higgs mező uralta korban tapasztalt drasztikus, exponenciális gyorsulásnál is gyorsabbá válik akkor az,hogy következhetne be?Nem beszélve,hogy az "előttünk"keletkezettekről amik a végtelenben,már a "beértek"volna és hatásáról információnk lenne?Laikusként magamban ezt úgy oldottam fel,hogy "mindenhonnan"vizsgálva az Ősrobbanás kronológiája ugyan az lenne és így az első releváns állítást"klasszikus"téridőről,csak az adott térrész,inflációs fázis befejeződése után tehetnénk?Így már ti átlátjátok,hol"ment félre" a gondolatmenetem és miért jutottam a téves kérdésfelvetéshez.Válaszotokat előre is köszönöm