Régóta olvasgatom Matolcsi könyveit, és zseniálisnak tatom őket. No handwaving, no confusion, no paradoxes - mint ahogy Trencséni Márton róla. Azon csodálkozom, hogy miért nem mindenki úgy tanítja a fizikát, ahogy ő. De azért mégsem csodálkozom annyira. Azon túl, hogy Matolcsi megértéséhez nem fizikusi, hanem inkább (vagy azon felül) matematikusi gondolkodás kell, Matolcsi ugyanabba a hibába esik, mint : speciális fogalmakat és speciális jelöléesket használ, és emiatt nagyon nehéz rendesen megérteni azt amit ír. Ha ilyesmi egy fordul elő, akkor matematikusok tömegei vetik rá magukat, így viszont valószínűleg azt teszik, amit én is többször tettem már a könyveivel: nagy elánnal belevetem magam, hogy kibogozzak valamit, amit régebben nem értettem belőle, majd pár napi erőlködés után hagyom a fenébe. Most is épp itt tartok, de arra gondoltam, hogy itt a fórumon talán van valaki, aki nálam okosabb, és érdeklik az ilyen jellegű kihívások, netán már olvasta és meg is értette azt, amit én nem.
Egy konkrét példát mutatok, nagyon örülnék, ha valaki segíteni tudna nekem a kibogozásában. A könyvének a 291. oldalán szereplő lineáris finkcionál definícióját szeretném megérteni. Erről beszélek:

- Matolcsi_mm_p291(XV.0.1).png (145.25 KiB) Megtekintve 3331 alkalommal.
Mit jelenthet itt az kifejezés?
I. 1.11 szerint a szögletes zárójel jelentése:

- MST_I(1.11)_2.png (13.96 KiB) Megtekintve 3331 alkalommal.
tehát , , így , viszont , így nem tudom értelmezni a és skalárszorzatát.
Érti ezt valaki?