Egyébként most átolvastam visszamenőleg ezt az egész témát, és végül is kb. mindenki ugyanarról beszél, csak egymáshoz képest kifordítva.

Tehát igazából egyetértés van abban, hogy mindenféle plusz energia egyszerűen fogalmazva plusz gravitál. Ez nem is lehet másképpen.
Én mondjuk szeretem úgy nézni a dolgokat, hogy ha egyszer valaki azt mondja, hogy a Föld mozogjon most gyorsabban, akkor nyilván nem a megfigyelőmet ugratom más helyzetbe a Föld eredeti mozgásához képest, hanem úgy gondolom végig az egészet, ahogy az fel lett tálalva. Szóval nem kifordítva kezdem el magyarázni a dolgokat. Aki meg kifordítva, azzal nyilván ellenkező lesz a végkijelentésünk, pedig mindkettőnk azt állítja ez mögött, hogy az energia cuzamme gravitál.
Szóval az a tanulság ebből (hogy persze hallgassatok mindig rám

és), hogy általában nem a megfigyelőt szerencsés manipulálni ide-oda, mert az összezavarodottsághoz vezet hamar, hanem fordítva. A megfigyelő az olyan, mint az egyetlen és fix Nagyvilág szeme. Novobátzky is a könyvében úgy kalkulál, hogy az ilyen-olyan mozgásállapotú objektum vagy objektumrész (anyagdarabka) K' nyugalmi rendszeréből számolgat vissza a megfigyelő K rendszerébe. Szóval a K rendszer az alap, és a megfigyelő mindig ebben van nyugalomban. A K' pedig mindig éppen a megfigyelt rész nyugalmi rendszere. Ezt a koncepciót érdemes rögzíteni magunkban, és akkor nem csalatkozunk meg.