Átnéztem a Rejtvények rovatot, és meglepődve láttam, hogy soha nem adtam fel az alábbi feladatot (Ortvay feladat kb 99-ből). Azért ide írom, mert pontosan ebbe a témába, az egyenletesen gyorsuló relativisztikus űrhajók problémakörébe illik.
Elindul a Földről (tekintsünk el a bolygó gravitációjától) két tökéletesen egyforma relativisztikus űrhajó. Az indítóállomásuk egymástől 10 km távolságban van. Az űrhajók pályája nyílegyenes, egymással párhuzamos. Az órákat az indulás előtt szinkronizálták, az indítás azonos pillanatban történt. mindkét űrhajó állandó, egyforma (1 g) gyorsulással halad.
A pilóták időnként kipillantanak az ablakon, hogy megnézzék, hol a másik űrhajó. A fény véges terjedési sebessége miatt a látott fény a másik űrhajó egy korábbi pozíciójában indult el, ezért a pilóták nem maguk mellett, hanem valamivel maguk mögött látják a másik űrhajót. Mennyivel? Hogyan változik ez a távolság az idővel? (Hagyjuk ki a számolásból az első töredékmásodpercet, amikor a másik űrhajót nem mozgásban, hanem még a Földön, a starthelyen állva észleljük.)
dgy