Sziasztok!
Köszönöm a gyors válaszokat.
Ilyen tartalmú válaszokra számítottam.
Azért tettem fel ezeket a kérdéseket, mert nekem is fura, hogy csak a testek helyváltoztató mozgásával kapcsolatos mozgási energia nem gravitál.
Ha viszont az is gravitál, akkor egy űrhajón elhelyezett (a kísérlet kedvéért rendkívüli érzékenységűnek gondolt) torziós ingával ki lehet mérni, hogy a vizsgálandó testek között mekkora a gravitációs vonzás adott sebességű, egyenesvonalú egyenletes mozgás esetén.
Ha az űrhajó jelentősen növeli a sebességét, akkor a mozgási energiája nő, így minden, az űrhajón lévő tárgy gravitációs vonzása nő, a növekedést ki lehet mérni a torziós ingával. A két vizsgálandó test közötti vonzás erősségének nincs felső határa, de van minimuma. Ha a minimális vonzást mérjük, akkor lennénk az abszolút vonatkoztatási rendszerhez képest nyugalomban.
A relativitáselmélet szerint nincs ilyen kitüntetett vonatkoztatási rendszer és semmilyen kísérlettel sem lehet kimérni a létezését, tehát a testek helyváltoztató mozgását okozó mozgási energiának nem szabad gravitálnia...