Szerző: Zsolt68 » 2017.05.21. 23:17
Nekem így tanították: Ha két elektron nem lenne tökéletesen egyforma, akkor nem lennének felcserélhetőek, és akkor nem lenne igaz a Fermi-Dirac statisztika. Illetve a permutációk különbözősége miatt más lenne a formula. (Nem értek hozzá, mármint ehhez a képlethez, kénytelen vagyok elhinni.)
Az viszont más kérdés - a saját véleményem szerint -, hogy ennek semmi köze nincs a belső szerkezethez. Attól még lehet egyforma, hogy esetleg van belső szerkezete. Inkább az a meghatározó, hogy a belső szerkezet állandó, vagy pedig különböző alakokat vehet fel.
(Tovább fokozva az izgalmakat: ha a belső szerkezete megváltozik, akkor már nem elektronnak nevezzük, mert mások lesznek a mérhető fizikai tulajdonságai, mint például a tömeg, a töltés, vagy a spin; sőt esetleg egyéb kvantumszámokat is kap, amivel az elektron nem rendelkezik, hipertöltés, ritkaság.)
Az anyag tulajdonságait (a makroszkopikus világban) a belső szerkezete határozza meg. Ha meg akarjuk változtatni az anyag tulajdonságait, akkor a szerkezetét kell megváltoztatni. Érdekes módon ez nem csak a megfogható anyagra igaz, például a számítógép programokra is: ha azt akarom, hogy másképp működjön, át kell írni a programot.
Tehát: aminek skalár mennyiségen túl vannak tulajdonságai, annak (szerintem) szerkezete is van. Ha ez egy jól meghatározott belső szerkezet, ami csak egy fajta lehet, akkor beszélhetünk valódi felcserélhetőségről.