Szerző: takacs.ferenc.bp » 2017.03.29. 14:33
Megjegyzem, korábban is makacsul ismételgettem, hogy a téridő egy adott pontjában csak a múltbeli fénykúp határozza meg, mi fog ott történni, és mi fog továbbhaladni a jövőbeli fénykúp felé. A kúpon kívüli térszerűen elválasztott téridő nem része a téridő pont lokális világképének. A múlt és jövő ezen összeköttetése a kvantumelmélet szerint nem determinisztikus, de ez most nem is lényeges a mondandóm szempontjából. A lényeg, hogy a múlt jelentősen meghatározhatja a jövőt, de a jövőből nem határozható meg a múlt. (Az üvegszilánkokból nem feltétlenül deríthető ki, hogy mi tört össze.) Ha az egyes téridő pontokat lokálisan csak a múltbeli fénykúpok képesek befolyásolni, akkor ez a téridő pontok összességére, vagyis a teljes téridőre is igaz kell hogy legyen. Ha úgy okoskodunk, hogy az ellentétes a lokalitás elvével, akkor valahol hibát vétettünk. Nyilvánvalóan nem determinálja az én jövőmet egyértelműen a 20 fényévnyi távolságra történő, de az én jelenemnél egy évvel korábbi események, mert még ha igaz is, hogy ezek megváltoztathatatlanok, de a hatásukat módosítani fogják a 10 fényévnyire történő események. (Például eltakarják azon hatásokat.)