Hát, nekem számolással is csak az jön ki, hogy az erő mindig pontosan , kis és nagy kitérésekre is. Legfeljebb azt kell tisztázni, hogy melyik helyen érvényes g-t kell használnunk. Leírom, hogy számoltam, így remélhetőleg kiderül, hol a félreértés vagy hiba.
A gravitáció lineárisan nő a középponttól mért távolsággal:
a folyadék sűrűsége, r a bolygó középpontjától mért távolság. A konstanst elnevezem C-vel, hogy kevesebbet kelljen írni:
Így:
A nyomást egy adott r magasságban úgy kapom meg, hogy integrálom a folyadék súlyát r-től -ig, ahol -vel a bolygó sugarát jelölöm:
Most már jöhet a felhajtóerő.

- Felhajtó2.jpg (15.14 KiB) Megtekintve 2553 alkalommal.
Erre a gömbre keresem a felhajtóerőt. Az origó a bolygó középpontja, "d" a gömb középpontjának távolsága a bolygó középpontjától, "r" pedig a gömb felszíni pontjainak távolsága a bolygó középpontjától. Az x irányt tekintem "függőleges"-nek, errefelé van elmozdulva a gömb.
A gömb felszínét (y-z) síkokkal elmetszve felosztom kis övekre, amelyeknek az alkotója (piros). Ezek mentén a nyomás állandó. Egy ilyen öv felülete:
Az övre ható erő kiszámításához szigorúan véve körbe kéne integrálni a nyomást az x tengely körül, tehát be kéne vezetni még egy szöget, de ezt elhagyhatjuk, mert a szimmetria miatt az erők y-z irányú komponensei összesen nullát adnak, az x irányú komponens viszont állandó egy öv mentén.
Tehát a nyomásból adód erő x komponense egy teljes övre:
Beírva a nyomást:
Még azt kell megtenni, hogy az r-et ki kell fejezni -vel, hogy azonos legyen a változó. Ez a rajz alapján:
Ezt beírva az előzőbe:
A teljes felhajtóerőt úgy kapom, hogy ezt az erőt integrálom a teljes gömbfelületre, vagyis 0-tól -ig:
Kicsit átrendezve ez nagyon kellemes integrállá válik:
Innen már nagyon könnyen kijön, hogy az első integrál nulla, a második pedig pontosan 2/3. Vagyis:
Azért lett negatív, mert én a rajzon a balra mutató -et vetem pozitívnak, tehát nálam ez a pozitív irány. A negatív eredmény azt jelenti, hogy a felhajtóerő valójában nem balra mutat, hanem jobbra, ami nem meglepő

Szóval az eredményben szépen megjelenik a gömb térfogata, a sűrűséggel együtt pedig a gömbből kiszorított folyadék tömege (). Vagyis:
A Cd viszont nem más, mint a gravitációs térerősség értéke a középponttól d távolságban, hiszen a g-t úgy írtuk fel, hogy . Tehát a középponttól d távolságban lévő gömbre ható felhajtóerő:
És ez pontos eredmény annyiban, hogy a számoláskor nem kellett semmit elhanyagolni.
Na ezzel megvan a felhajtóerő. De hogy ez hasonlítson az Archimédesz törvényére, ahhoz még ki kéne számolni a test helyébe rakott folyadékgömb tényleges súlyát is. A kapott eredmény ránézésre olyan, mintha a felhajtóerő pontosan ez a súly lenne, de ez még nem következik semmiből, egyelőre nem tudhatjuk, hogy inhomogén térben egy ilyen folyadékgömb súlyát tényleg úgy kell-e számolni, hogy az egész tömegét berakjuk a gömb középpontjába. Vagyis van egy hasonló tétel két gömb között ható gravitációs erőre, de nem tudom, hogy az érvényes-e akkor is, ha az egyik gömb benne van a másikban. Szóval a biztonság kedvéért most ki kéne integrálni a gömbre ható gravitációs erőt is. Az viszont bonyolultabb lenne, mert ott már biztos, hogy két változó kell. Ha például a fenti rajzhoz hasonlóan a gömböt felvágom függőleges síkokkal korongokra, akkor is az egyes korongokon belül a tér nem egyforma, még ezeket a korongokat is fel kéne osztani körgyűrűkre.
Viszont amiatt, amit korábban már írtam az Archimédesz törvényének általános levezetéséről, biztos, hogy ez az erő egyben a folyadék súlya is, úgyhogy ez a második, nehezebb integrálás megspórolható.
Szóval a mondókát igazából nem kell módosítani, a felhajtóerő most is a kiszorított folyadék súlyával egyezik meg. Amit a számítás a dologhoz hozzátett, az tulajdonképpen az, hogy hogyan lehet kiszámítani ennek a kiszorított folyadéknak a súlyát gömb esetében. Úgy, mintha a teljes vízmennyiség a gömb középpontjában lenne. Ezt az információt lehet esetleg hozzátenni a mondókához:
Minden vízbe mártott test
a súlyából annyit veszt,
amennyi az általa
kiszorított víz súlya.
Súlyon pedig azt értjük,
amit gömbnél úgy mérünk,
hogy a gömbnek tömegét
középpontjába tesszük
Kisangyalom!
(Elnézést kérek

)