Szerző: bt_ » 2016.03.01. 16:59
Kedves DGy,
ha a szupravezetőkkel kapcsolatosan hasonlóképpen beszéltünk, akkor az eredeti problémát mégsem teljesen értem. Mert ha a lehűtéskor csupán annyi történik hogy a fix külső mágneses térben lecsökken az elektromos ellenállás, akkor nem tudom mi váltja ki a Lenz szerinti ellenhatást. De megpróbálom újra előkeresni azt a kísérletet.
A kényszerből született egyenletlen ide-oda mozgással kapcsolatban, ha még csak egy megalapozatlan gondolat is, még messzinek tartom az örökmozgó létrejöttét, mert egy egyensúlyi állapotot inkább elképzelhetőnek gondolok...
Viszont lenne még pár kérdésem, mert ez az egész diamágnesesség nekem csak azért szúrt szemet, mert nem tudtam megnyugtatóan megmagyarázni, viszont egy másik problémából fakad, aminél szintén vannak kérdéseim.
A foszforatomról van szó, amely alaphelyzetben szinglet állapotban van, vagyis gondolom ezért is diamágneses (?), fényelnyelődés után viszont triplett állapotba kerül, amely annyira stabil, hogy hosszú ideig marad meg és bomlik le, majd fényt kibocsájtva foszforeszkál.
Ezzel kapcsolatban két kérdés foglalkoztat (hú nem csak ennyi).
1. Az egyik hogy nem találtam erre leírást a google-on keresgélve, de ez a triplett állapot azt jelenti hogy paramágneses hatás is érvényesül?
2. Nem egészen értem hogy a triplett állapot miért ilyen stabil. Olvasgattam utána, de nem igazán értem.
A békás diamágneses kísérlettel kapcsolatosan pedig az a megállapítás futott most át rajtam (lehet hogy nem igaz, de már ezért megérte ezt boncolgatni), hogy az élő szervezetben annyi atom és molekula, meg reakció van, ráadásul a paramágneses hatások jóval erősebek a diamágnesességgel szemben, vagyis ha szignifikánsan léteznének, akkor megmutatkoznának, de mégis a béka diamágneses marad. Mindenesetre érdekesnek tartom.
Üdv