Sziasztok!
Én 2 egyszerű kérdést szeretnék feltenni Nektek.
Elkezdtem bogarászni régebbi egyetemi füzeteimet, és az egyik DGy által tartott előadás (Specrel 2.) jegyzetében ráakadtam valamire, amin megakadt a szemem.
A szabad mozgást úgy definiáltuk, hogy olyan mozgás, amelynek orbitja szabad csoport. Ez csak egy zárójeles kis megjegyzés volt, azonban engem érdekelne, hogy tulajdonképpen hogyan is kéne értelmezni ezt a definíciót.
A másik pedig az ún. tömegnövekedés végérvényes eldöntése számomra. Amikor megcsináljuk a specrel dinamikáját és kiszámoljuk szabad részecske mozgását (hatás stb.), akkor egy olyan eredményt tudunk kierőszakolni, amely így néz ki: . Ez ugye azt mondaná, hogy ahogy a sebesség nő, úgy nő a részecske tömege is. Azonban ez csak szabad részecskére vonatkozik, amelynek sebessége konstans, szóval a tömege nem változik.
Azonban induljunk ki a következő mozgásegyenletből, ahol a tömegre nem kötjük ki hogy állandó legyen:
Elvégezzük a deriválást, beszorzunk -val, és kapjuk:
Tovább alakítjuk:
Ebből:
Azonban
Emiatt:
Ami megjelent, az egy projektor, a sebességre merőleges altérre vetít.
Az eredmény az, hogy egy erő megváltoztatja a részecske tömegét.
A fenti egyenlet a négyeserő munkája, és elvileg ez a négyesmunka megváltoztatja a test tömegét mozgása során, kivéve akkor ha az erő elektromos eredetű. Végső soron Higgs is ezt építette bele a részecskefizikába, ahol az erő helyére a potenciál gradiensét írta be.
Tehát akkor azt szeretném kérdezni, hogy mi a helyzet ezzel a tömegnövekedéssel? Akkor mégis van tömegnövekedés olyankor, amikor valami erő hat a testre és munkát végez rajta? Sajnos rég foglalkoztam már a relativitáselmélettel.
Köszönöm előre is.