Szerző: dgy » 2018.04.19. 22:30
Én is elkezdtem utánaszámolni.
Nem jutottam messzire, de azt biztosnak érzem, hogy teljesen nem lehet reprodukálni a klasszikus mozgást, tehát az , és függvényeket egyaránt visszakapni, akármit is értsünk a változón.
OFF: Az általad idézett állítás szerintem nem megfordítható. Lehetséges (de nem biztos), hogy bármely áltreles mozgáshoz ki tudunk találni olyan klasszikus erőtörvényt, ami ugyanerre a mozgásra vezet. De nem minden klasszikus mozgáshoz tudunk kitalálni olyan téridőt, amiben ez a mozgás geodetikusan megvalósítható.
Persze pontosabban meg kell fogalmazni az utóbbi állítást. Ha megpróbálunk utánaszámolni, a klasszikus mozgás reprodukálásához szükséges téridő metrikájának paraméterei között általában benne marad egy - a klasszikus mozgás kezdőfeltételei által meghatározott - energiaparaméter. Tehát mondjuk lehetséges olyan görbült téridő, amiben a Föld klasszikus pályája megvalósulhat, de ugyanabban a téridőben a Marsé már nem. Egy másik metrikájú téridőben a Mars klasszikus pályája lehetséges, de a Földé nem. Stb.
Mindezek miatt a feladat eredeti, hevenyészett megfogalmazása nem tartható.
ON.
Ezért most jelentősen szűkítem a problémát - érzésem szerint így már elég korrekt, és megoldható lesz. A feladatot a Naprendszeren kívülről érkezett Oumuamua kisbolygóra és rokonaira korlátozzuk.
A feladat javított verziója:
Keressünk olyan gömbszimmetrikus téridőt, amelyben egy klasszikus gömbszimmetrikus gravitációs térbeli parabolapályák mint geodetikus mozgások pályái megvalósulhatnak. A mozgás időbeli lefolyását nem kell reprodukálni. Milyen gömbszimmetrikus anyageloszlás hozhatja létre ezt a téridőt, és mi a létrehozó anyag állapotegyenlete? Az áltrel egyenleteit (a kozmológiai állandó nélkül) érvényesnek tekintjük.
dgy