Szerző: Idegfúzió » 2017.09.27. 22:47
Még egy ikerparadoxonos kérdés. Előtte annyit, hogy áltrelhez szinte egyáltalán nem értek. Amit most le fogok írni az kb. minden tudásom.
Vegyük a klasszikus ikerparadoxont. Alíz marad a Földön, Bob beül az űrhajóba, gyorsít (ezzel nagyvonalúan nem is foglalkozunk), azután jó nagy és egyenletes sebességgel jó messzire repül. Aztán lassít, visszafordul és egyenletes sebességgel visszautazik.
Specrel szerint azért lesz öregebb Alíz, mert amikor Bob megfordul, akkor Bob szerint hirtelen sokkal több idő telik el Alíz inerciarendszerében. (Gondolom ez nagyon pongyola megfogalmazás, bocsánat, nekem megfelel, ti meg úgyis értitek, Minkowski tér, meg antiháromszög tétel stb.)
Áltrel szerint azért lesz öregebb Alíz, mert amikor Bob megfordul, a gyorsulása egy kvázi-gracitációs teret "szimulál" (ekvivalencia-elv) ami még homogén is és a jó messze lévő Alíz, aki ekkor nagyon "magasan" van Bob gravitációs terében, így Alíz látszólag hirtelen nagyon sokat öregszik a gravitációs idődilatáció miatt.
De mi van akkor, ha Cecil is utazott Bob mellett, pont ugyanúgy, mindössze annyi különbséggel, hogy ő nem a rakétáját használja a megforduláshoz, hanem egy nagy bolygó gravitációja okozta térgörbületet? Cecilre így semmilyen gyorsulás nem hat, semmilyen "kvázi-gravitációs teret" nem "szimulál" a megfordulásnál. Egy ilyen megfordulás alatt hogyan öregszik Alíz Cecil szerint? És miért úgy? Itt ugye nincs gravitációs idődilatáció, akkor mire fogjuk az időeltérést Alíz és Cecil órái között? Egyáltalán, ki lesz az öregebb ha visszaér Cecil?
Remélem érthető a kérdés, elveszítettem a fonalat teljesen, pedig szerintem ez még pofonegyszerű példa, de ha nincs gyorsulás, akkor megáll a tudományom.