Átgondoltam...
1. Első közelítésben vegyük úgy, hogy a Föld most a Nap körül kering.
2. Pontosabban a Naprendszer közös tömegközéppontja körül.
3. Igen ám, de közben a Nap is kering a galaxisban. Amíg a gravitáció ide érkezik (8 perc alatt), addigra a Nap már máshol van...
4. Tekintsük úgy, mintha ez utóbbi mozgás egyenes vonalú egyenletes lenne. Szóval a naprendszert jó közelítéssel tekintsük IR-nek.

5. Viszont a tömegközéppontot a bolygók is befolyásolják. Nem annyira a Föld vagy a Mars, inkább a gigászi Jupiter.
Hol is van a tömegközéppont?
Ha most itt megállnánk (megkapaszkodva valamiben), és egy függőónt lógatnánk "lefelé", az megmutatná a vonzási centrumot.
Na de a Nap távolsága 8 perc, a Jupiter pedig még messzebb van (főleg amikor a túloldalon jár).
Ebben az esetben már csak közelítőleg mondhatjuk, hogy a bolygók a közös tömegközéppont körül keringenek (sőt még a Nap is).
Nyilván ki lehet számolni egy adott konfiguráció tömegközéppontját matematikai értelemben. De ennek szerintem nem sok jelentőssége van.
A vonzási centrum viszont (a gravitáció véges terjedési sebessége miatt) nem csak időben, hanem térben is változik.
Ha jól emlékszem, DGy mintha azt mondta volna az egyik előadásában, hogy relativisztikus pont-mechanika nem létezik. Aztán áttért a hullám mechanikára.
Meg azt is mondta, hogy a spirálkarok megtévesztőek. Az ember azt hinné, hogy csak a karokban vannak csillagok. De nem.
A karokban fényesebb csillagok vannak, mivel a szupernova robbanások lökéshullálma terjed, ez összepréseli a szomszédos csillagokat és azok fényesebben ragyognak. (Egyébként ilyet már olvastam Teller Ede emlékirataiban, aki azt számolgatta, hogy rtg sugárzással hogyan lehet összepréselni a hidrogént.)
Aztán egy másik előadáson (sötét anyag) mutatott egy ábrát. A csillagok keringési sebességéből ki lehet számolni a vonzócentrum tömegét...
A spirálgalaxis anyaga viszont nem gömb. Szerintem nem lehet a gömbhéj modell alapján számolni a tömegét. Egy gömbhéj belsejében annak gravitációs hatása nulla. Viszont a szimuláció (amivel először próbálkoztam) azt mutatja, hogy ez egy körgyűrű esetén már nem igaz. (Talán algebrai úton is kiszámolom, de ezt ne vegyétek ígéretnek.)
A kérdésre visszatérve: fogalmam sincs, hogy a galaxis közepén mekkora a gravitáció.