Kedves Sanyi_Laci!
Köszönöm a választ és az időt, amit eltöltöttél a válasz megírásával.
Sajnos a válasz során elveszítetted a türelmedet és nem abban a stílusban fejezted be, mint amilyen stílusban a kérdést feltettem. Én nem változtatok a stílusomon.
Tudom, hogy egy elképzelés, vagy ötlet mindaddig a filozófia, vagy a te szóhasználatoddal mese, népköltészet kategóriájába tartozik, míg kísérleti eredményekkel nincs igazolva. Ez annyira így van, hogy a Határozatlanság a téridőben 3. részében le is írom ezt és javasolok kísérleteket a kérdés eldöntéséhez. Én is természettudománnyal foglalkozom, csak nem fizikával.
Hogy miért találok ki öncélú "meséket"? Mi a célom ezzel az egésszel?
Te úgy beszélsz az általános relativitáselméletről, mint egy tökéletes alkotásról, ami mindenre helyes választ ad.
Olyan kérdésben is automatikusan elfogadod az elmélet jóslatát, amire nincs kísérleti bizonyíték (pl. fénysebességgel összemérhető sebességre gyorsított makroszkópikus objektum körül kialakuló téridő szerkezete).
Én úgy gondolom, hogy az elmélet szingularitások megjelenését jósolja, mind tömegpontok, mind elegendően nagy energiasűrűségű anyaghalmazok esetén. Az elmélet nem tudja kezelni a valóság azon bizonyított és kísérletekkel sokszorosan megerősített tulajdonságát, hogy határozatlansággal rendelkezik. Ha a határozatlanságot beépítenénk az elméletbe, megszűnnének a szingularitások.
Az elmélet szerint semmilyen kísérlettel sem található olyan koordináta rendszer, amihez képest globálisan és egyértelműen eldönthető lenne, hogy mekkora a sebességünk és milyen irányban haladunk. Az elmélet kidolgozása óta találtak ilyen vonatkoztatási rendszert.
Az elmélet segítségével történő sötét energiával és sötét anyaggal kapcsolatos kísérleti eredmények magyarázata sem tisztázott.
Természetesen nem én fogom ezeket a problémákat megoldani, mint ahogy találóan rámutattál sem a matematikai, sem a fizikai felkészültségem (ezt én teszem hozzá: sem a tehetségem) nem elegendő ehhez.
Csupán alkottam egy modellt, amiben a tér és idő határozatlanságát figyelembe véve azt találtam, hogy csak a Planck-állapotú objektum időbeli határozatlansága elég nagy ahhoz, hogy ne tudja megjósolható idő alatt elhagyni a foton. Minden kisebb energiasűrűségű térrészt képes elhagyni. Ezzel (a magam számára megnyugtató módon) sikerült magyaráznom a fekete lyukak néhány megfigyelt tulajdonságát.
Az, hogy a nyugalomban lévő objektum köré szimmetrikus, mozgó objektum köré aszimmetrikus téridő görbületet "álmodtam" segített az a (ezek szerint lehetséges, hogy téves) idézet:
"Ha azonban Barberini valóban kézbe venne egy az általános relativitásról szóló könyvet és megtudná, hogy milyen áron lehet egyenlőséget tenni a ptolemaioszi és a kopernikuszi világkép között - más szóval megismerkedne a négydimenziós görbült térrel, amelyben a tér és idő szinte szétbogozhatatlanul össze van kötve, amelyben a gyorsulás helyettesíthető gravitációs térrel, - nyilvánvalóan felhagyna ironikus mosolyával és ijedt meggyőződéssel mondaná, hogy akkor már inkább elfogadja Galilei érvelését." Simonyi Károly A fizika kultúrtörténete
Azt gondoltam, hogy nem tartom meg magamnak ezeket a gondolatokat, hanem megosztom nálam tájékozottabb emberekkel, hátha elgondolkodnak rajta.