Szerző: Pistitom » 2015.04.18. 11:35
Egy hiányosságra lettem figyelmes néhány napja, ami az ismeretterjesztő műsorokat, előadásokat, vitadélutánokat illeti. A homogén ,izotróp táguló világegyetem sok bizonyítékát tárgyalják , vöröseltolódás, cmb, stb. Értelemszerűen, ha átpattanunk hirtelen egy távoli ( X milliárd fényévre levő ) galaxisba, ott a Tejút néhány milliárd éve készült "fénylenyomatát" látnánk, jelentős vöröseltolódással. Amiről nem hallottam soha semmilyen adatot, az két nagyon távoli galaxis egymáshoz visszonyított távolsága és annak növekedése, relatív sebességük .Nem is tudom, marhaságot kérdezek-e. Nem lenne mérhető az a távolságnövekedés innen? Sokféle galaxis mozgást mérnek, sőt ha jól tudom halmazok mozgásairól, sebességéről is beszélnek, de a tágulásról csak a tőlünk távolodó galaxisok kontextusában hallottam. Az rendben van, hogy sokkal közelebb voltak egymáshoz a galaxisok amikor azt a bizonyos fotonáradatot elindították, amit most látunk, de nincs semmi mérhető adat a vöröseltolódáson és fényesség értékeken kívül, amivel más mozgást is mérni tudunk (nem lokális mozgást) ? Erről nem hallottam semmit , lehet mert marhaság, nem tudom, de kiváncsi vagyok hozzáértő véleményekre. Előre is köszönöm