Szerző: G.Á » 2018.09.27. 21:49
Amennyire a cikket átfutottam, nem tudok róla sok jót mondani.
A benyomásom az, hogy ez a koncepcionális jellegű cikkeknek abba a kategóriájába esik, amelyik egy már létező elmélet alternatív formalizmusát adná, de amelyik nem teljesíthető ki, ha egyáltalán működik.
Vannak olyan alternatív formalizmusok, amelyekről expliciten be lehet bizonyítani, hogy ekvivalensek az adott elmélet szokásos formalizmusával.
Ilyen például a Feynman-féle pályaintegrálos megfogalmazása a kvantumelméletnek.
Hogy az ilyen alternatív formalizmusok milyen körülmények között bizonyulnak hasznosnak, az általában nemtriviális.
A feynman-féle pályaintegrálos módszerrel például csak a hatvanas évek végére sikerült analitikusan kiszámolni a hidrogénatom (sokkal régebb óta jól ismert) spektrumát.
Másik eset az, ha nem áll fenn explicit ekvivalencia, de bizonyos jelenségkörre mégis kvantitatív egyezések állnak fenn a formalizmusok között, legalább jó közelítéssel.
Ilyenek voltak és vannak, még a kvantum-elektrodinamikának is van a de-Broglie-Bohm jellegű megközelítése, amely segítségével bizonyos számolások könnyebben elvégezhetőek, és ekvivalens eredményt adnak.
Ugyanakkor természetesen rossz eredményeket is ad bizonyos esetekben, és persze nem is áll elő, mint a QED valamilyen határesete.
A MIW jó esetben az utóbbi kategória (elég nehezen tudom elképzelni, hogy a spint hogyan lehetne konzekvensen beleilleszteni, nem is szólva a kvantumtérelméletről), rossz esetben pedig erre sem alkalmas, amire éppen az a bizonyíték, hogy a cikk szerint milyen nehezen számolhatóak ezek az egyszerű esetek.
Egyébiránt az egész eléggé hasonlít a de-Broglie-Bohm modellre, amelyiknek azonban az interpretáció-jellege is megkérdőjelezhető, még a nemrelativisztikus kvantummechanika szintjén is.
Ezzel kapcsolatban azonban csak egyetlen cikket olvastam, amelyik numerikus számolással vélte bizonyítani, hogy van eltérés a QM és a DBB jóslata között, az utóbbi hátrányára.
- These users thanked the author G.Á for the post:
- api