Szerző: Antares » 2016.09.17. 18:34
Lehet, hogy naiv dolgot kérdezek, de nem lehetne azt mégis valamiből közvetlenül levezetni, hogy a mozgó rendszerben lassabban telik az idő?
Mert most hogyan is néz ki a magyarázat? Előveszünk egy 130 éves interferencia-kísérletet, ami azt mutatja, hogy a fénysebesség rendszerfüggetlen, rámutatunk arra, hogy ez ellentmond a "józan észnek" (a newtoni képnek), majd az ellentmondást "elegánsan" feloldjuk azzal, hogy az idő relatív dolog. Csoda, ha a széles néptömegek tiltakoznak?
Hiszen még az sem biztos, hogy számukra olyan egyértelmű fogalom az idő. Ha egy sci-fi filmben megáll az idő, az rendszerint úgy nyilvánul meg, hogy a főhős körül mindenki mozdulatlanná dermed, a főhős pedig ugyanúgy él, járkál tovább, mint eddig. Hogyan vesz levegőt? Hiszen a levegő molekulái is állnak. Hogyan lát? Hiszen fotonok sem érkeznek többé sehonnan. Hogyan marad a talajon? Hiszen szabadesés sincs, a Hold is áll az égen. Az átlagember bele sem gondol abba, mi az az idő, és mennyi mindent meghatároz.
Persze aki jobban belegondol, rájön, hogy az idő valahol az események történési sebességével, ütemével van kapcsolatban. Valami olyasmivel, hogy amíg A eseményből bekövetkezik 10, addig B-ből 100. Vagy ha B gyorsan mozog, akkor csak 70. De neki sincs könnyebb dolga.
Neki meg az a zavaró, az a nagyon távoli, ahogy egyetlen nagyvonalú lépésben eljutunk a fénysebesség rendszerfüggetlenségétől addig a kijelentésig, hogy a mozgó rendszerben az események üteme lelassul. Ráadásul azzal a felkiáltással, hogy "azért, mert nem lehet másképp". Én az ilyen szkeptikusokat meg tudom érteni. Szerintem ők akarnak gondolkodni, kíváncsiak a magyarázatra, csak keveslik. Ők szeretnék tudni, miért. Hogyan. Mitől. Tényleg nem lehet erre közvetlen magyarázatot adni?
Ha lenne ilyen magyarázat, akkor a fénysebesség rendszerfüggetlensége nem egy dogma lenne, hanem egy következmény. Akkor a magyarázat valahogy így hangzana: "A mozgó rendszerben az események üteme lelassul ezért meg ezért, ebből pedig egyenesen következik, hogy a mozgó rendszerben lévő megfigyelő a fénysebességet ugyanannyinak méri, mint az álló. Pont."
Ebbe már senki nem tudna belekötni, a "józan észre" hivatkozva sem. Szóval létezik, létezhet egyáltalán ilyen magyarázat?