Szerző: triasz » 2019.01.10. 18:01
Szép szavak az ergoszféra meg az eseményhorizont is, csak 63 oldalon úgy folyik róluk a beszélgetés hogy nincsenek definiálva. Szerintem azok vannak többségben az oldalon, akiknek hiányos a tudásuk ezekkel kapcsolatban. Gyorsan ide is sorolnám magam is. Már nyáron felvetettem én is hogy milyen lehet az eseményhorizonton átmenni, és szerettem volna egy pontos részletes difiníciót az eseményhorizonthoz, de nem igazán jött meg. Stephen Hawking szerint súlyos tévedés úgy gondolni a fényre mint egy darab kőre, amit ha az eseményhorizonton belülről próbálunk kidobni a lyukból, akkor az egyre lassul, meg áll, majd visszafordul. A fény végig c-vel fog menni. Csak a horizonton belül már olyan erős a téridő görbülete, hogy a sugárirányban kifelé induló fény még is befelé halad. Az eseményhorizont lenne az a hely, ahol még nem haladna befelé, de el se tudja hagyni azt. 1936-ban Oppenheimer relativisztikus értelmezése alapján. Egy beeső űrhajós pontosan tudni fogja hogy át ment a horizonton (már ha még életben van), mert az űrhajónak abból a tarományából ami már átért a horizonton, nem juthat fény és semmi más se az űrhajó hátuljába. Viszont az eseményhorizontig egy szupermasszív fekete lyuknál feltételezhetően zavartalanul belátható az űrhajó, az elejétől a végéig. Ezek után érdkes lehet szerintem megbeszélni hogy milyen kölcsönhatások maradhatnak fönn, egy fekete lyukban lévő űrhajóban és utasában, ha az atomjai között hátrafelé, a fény se terjedhet. Az ergoszférát is jó lenne a magamfajta laikusnak elmagyarázni hogy mi is pontosan. Van pontos határfelülete mint a fekete lyuk eseményhorizontja? Miben külőnbözik a nem forgó fekete lyuktól? A Nem forgó fekete lyuktó ltávolodva egyre kisebb a gravitáció, egyre kissebb a gravitációs vöröseltolódás, egyre gyorsabban járnak az órák, talán a forgó fekete lyuknál is hasonló képpen, de a forgástengely irányában azt gondolom hogy biztosan. Tehát mitől olyan más ez az ergoszféra mint az álló fekete lyuk?