Sziasztok!
Leírom a gondolatkísérlettel kapcsolatos laikus gondolataimat, majd szétszeditek...
A Lorentz-transzformáció lényege szerintem az, hogy az álló és mozgó megfigyelők között olyan koordináta transzformációt biztosítson, hogy az álló és mozgó megfigyelő is c-nek mérje ugyanazon foton sebességét.
Esetünkben az álló megfigyelő a stroboszkóp villanása után azt látja, hogy a fotonok -300 000km és +300 000km távolságban vannak, tehát az ő x koordinátái -300 000 és +300 000. Ő 1s-t mér eltelt időnek, tehát az ő szempontjából a fotonok sebessége c.
Az űrhajó +260 000km-re van tőle, tehát az álló megfigyelő szempontjából a pozitív tartományú fotonoktól 40 000km-re, a negatív tartományú fotonoktól 300 000+260 000=560 000km-re van.
Az űrhajóból a fotonoktól mért távolságokat és a stroboszkóp villanásától eltelt időt oly módon kell transzformálni, hogy az álló megfigyelő szempontjából mért 40 000km és 560 000km távolságra 1s alatt távolodó fotonok sebességét is c-nek mérje.
A pozitív tartományú fotonokkal nincs gond olyan szempontból, hogy az x'-t megadó képletbe a 260 000km/s sebességet és x=300 000km távolságot és 1s időt behelyettesítve 80 000km-t kapunk. A t' meghatározására én ugyanezen értékeket adtam meg, így kaptam a kb. 02667s sajátidőt. A pozitív tartományú fotonokra így c-t kap az űrhajóban lévő megfigyelő eredményül.
Az álló megfigyelő negatív x tartományában lévő fotonok koordinátáinak transzformálásához az x'-t és t'-t meghatározó képletekbe x-re -300 000km-t v-re:-260 000km/s, t-re 1s-t adva azt kapjuk, hogy az álló megfigyelő szemszögéből 560 000km-es távolság 80 000km-re transzformálódik, pontosabban -80 000 lesz az x' koordinátája. Az előjelek figyelembevételével a t'-re ebben az esetben is a kb. 0,2667 s-t kapjuk. Az űrhajó mögött lévő fotonok sebességére az űrhajóban lévő megfigyelő -c-t mér, ami rendben van, ezt akartuk elérni. (Ha a 0,5 s sajátidőt és 80 000km-t, valamint -1 124 000km-t transzformálunk ki a képletek segítségével, akkor egyik esetben sem kapunk c-t az űrhajóból a fotonok sebességére.)
Mit jelent ez a koordinátatranszformációkra nézve? A mozgó test előtt rövidülnek a távolság egységek a mozgó testhez kötött koordináta rendszerben, mögötte pedig nyúlnak. A rövidülés és nyúlás mértéke a mozgó test sebességétől függ. Ha két dimenzióra vetítjük a koordináták transzformációját, akkor a relativisztikus Doppler-szerű képet kapunk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Relativis ... y0_70c.jpgTudom, hogy ezt a jellegű, mozgáshoz kötődő téridő torzulást már több bejegyzésemben is olvastátok és talán már unjátok is...
Azért kezdtem el vizsgálni a Lorentz-transzformációt, hogy abból nem jöhet-e ki ilyen jellegű jelenség.
Úgy látszik mindenben ezt látom...