Szerző: api » 2017.02.12. 06:27
Jelzem, én megpróbálkoztam sok évvel ezelőtt, a fuzzy logikára építhető elkent számok kiépítésével, de máig se tudom, mennyire működnének, mivel felhagytam vele. Egyrészt mert a fuzzy logikára elsősorban a japánok és amerikaiak kaptak rá, s hamar pénzt akartak csinálni belőle, így aztán az egész egy elméletileg megalapozatlan, de hipp-hopp alkalmazható, meglehetősen vegyes ad hoc módszergyűjteménnyé lett. Ez a felfogásmód virágzik ma is, rengetegféle fuzzy processzort, ipari fuzzy szabályzót stb.-t gyártanak és használnak.
Hogy miként építhető fel tisztán logikai eszközökkel egy ellentmondásmentes halmazelmélet, majd a relációk, a leírások, a természetes számok, stb, stb., azt Russel és Whitehead mutatta meg. De később a matematikus társadalom feleslegesnek ítélte ezt a szélsőségesen formalizált hosszú logicista leszármaztatást, s az egyszerűbb önálló axiomatikus felépítésekkel helyettesítette. Én viszont azt akartam kideríteni, ugyan miféle aritmetikára vezethet egy ennyire másfajta logika. Ebben pedig nyilván nem segít olyan egyértelmű intuíció, mint a klasszikus logikában, és semmi olyasféle évezredes tradíció, mint ami kialakította az ismert számfogalmakat. Így azt gondoltam legjobb, ha megpróbálom a fenti szerzők "Principia Mathematica"-ját vezérfonalul használni. De tudni kell, hogy ez bizony három nagyalakú kötet kb. kétezer oldalon csak definíciókból, lemmákból, tételekből és a levezetéseikből, egy kukk szöveg nélkül. Eljutottam talán a tizedéig, mire lassanként kiderült, hogy a fuzzy közösséget nem nagyon érdekli a dolog, az egyéb többértékű logikákkal foglalkozók nem veszik komolyan a fuzzy-t, de nagyon szívesen látnának maguk között, ha az ő problémáikkal foglalkoznék. A matematika alapjait művelők, pedig nagyon nehézkesnek vélik ezt az egész logicista felépítést. S bevallom, nem voltam elég kitartó, mivel több más vasat is tartottam a tűzben, inkább azokkal foglalkoztam, ami érdeklődést keltett. Így hát ma sem tudom, milyenek is lennének a fuzzy számok.