Szerző: liederivative » 2015.09.10. 13:41
api, amíg válaszolnál, néhány megjegyzés.
1. Amit Machról írtál, az pontosan igaz (ezt jeleznem kellett volna): "Mach ... csak olyan magyarázatokat volt hajlandó elfogadni, amik közvetlenül tárgyak közötti relációkon alapulnak."
Igen, így igaz, de persze ez nem jelenti, hogy a téridő nem abszolút (Mach Newton abszolút tér-koncepcióját persze kritizálta). Csak annak tulajdonságai olyanok, hogy a benne lévő tárgyak közötti relációkkal definiálhatók.
2. Hraskó Péter azt írja (125. o.): "A Mach-elv szellemében azok a lokális vonatkoztatási rendszerek inerciarendszerek, amelyek nem gyorsulnak (és nem forognak) a világegyetem átlagos tömegeloszlásához képest". Ezt elfogadván, csatlakozhatunk az áltrel szinte teljes elméletéhez.
3. Ezt írom: "Az áltrel-ben nem ilyen világosak a dolgok. Ha van egy akármilyen, "görbült" pályád a téridőben (vagy nem is "görbült", mert geodetikus, de ez ugye nem látszik olyan szépen), akkor mit mondasz róla, és miért? Persze: jól kitalálták ezt is, de a Mach-elvnek van relevanciája itt."
Ezt úgy kell érteni, hogy a hatáselv az áltrel-ben - és módosulásaiban, ha vannak, pl. az 1961. körüli Brans-Dicke-elméletben, amelynek vannak kapcsolatai a Mach-elvvel - a geodetikusokat meghatározza, de az már vita tárgya lehet, hogy akkor most mi is legyen geodetikus? Lehet, hogy annak hiszünk valamit, és kiderül, hogy nem jó, mert egy új fizikai törvény miatt mások a geodetikusok (bármelyik geometrizált fizikai elméletben előfordulhat ilyen módosítás, a részecskefizika mezőelméleteiben is).
A Hraskó-idézet erre ad egy javaslatot, Mach-elv nélkül is van ilyenünk.
A specrel nagyon egyszerű elmélet, egyszerű automorfizmus-csoporttal (a Lorentz-csoporttal). Az M téridő topologikus sokaság, és Aut-csoportja SOKKAL bonyolultabb; még módosítható is, és bizonyos elvek (az ekvivalencia-elv, kovariancia) nem sérülnek.
4. Feynman-nak utánanéztem, úgy tűnik, jól emlékeztem: a hatáselv bevezetése a pályaintegrállal a QM-be, a Lagrange-formalizmussal.
Wheelert is megtaláltam, köszönöm is.