[quote="Banzai"
Én nem gondolom hogy ez így lenne. Nem tudom olvastad-e 'John Gribbin - Schrödinger kiscicái' könyvét, abban pont ezt a folyamatot követi végig tudománytörténeti elemekkel. Szerintem ez a terület is szépen fejlődik, bár nyilván sok az irányzat.[/quote]
Szia!
Igen, olvastam ezt a könyvet. Nagyon a szubjektivista felfogást képviselő, és az időben visszafele jelterjedéssel operál. Igen, Feynman gárfok nyilazását úgy vezették be, hogy az antirészecske vonalán a nyíl ellentétes legyen, mint a részecskénél. Ezt lehet viccesen úgy értelmezni, mintha az antirészecske egy időben visszafele terjedő részecske lenne, de ez csak pusztán formális játék, Feynman humorát mutatja, de nem szabad komolyan venni, Feynman is játékból vezette be, ahogy a gráfokat is. (Később meg is lepődött, amikor a részecskefizikusok átvették ezt a jelölést, és nem értette, hogy lehet ez, mert ő magának találta ki, ahogy a Mai Fizika 8-as kötetben is a Stern-Gerlach kísérlet tárgyalásnál is szellemes jelölést vezetett be, a különböző szituációkra). Feynman-Wheeler elméletről is olvastam a Gribbin könyvben, de kíváncsi lennék az eredeti verziójára, mert nem tudom elhinni, hogy komolyan időben visszafele terjedő hatásokra gondoltak volna, inkább valami formális analógiát vezettek be. Időben visszafele nem történhet semmi, mert az sérti a kauzalitást.
Egy kedves szilfizes tanár összes szilfizes specijeit végigjártam (úgy, hogy nem vettem fel sokat), ott megértettem, hogy az avanzsált megoldások nem időben visszafele történő megoldások, hanem olyan megoldások (Green-függvények, vagy propagátorok) , amik a t=-végtelenből indultak, és a t=0 időpontban fejeződnek be, a retardáltak, amik a t=0 időpontban indulnak, és a t=végtelen időpontban végződnek.
Mégis sokan úgy mondják, hogy az avanzsált megoldások időben visszafele terjedőek lennének. Innen sok félreértés tartozhat. Nem lehetséges az, hogy a megfigyelő, amikor megtudja, hogy a cica él vagy meghalt, az időben visszafele küldjön jelet, és ezzel a múltban is meghatározza a cica állapotát.